Söndagarna i början av mars är stora skiddagar, både Vasaloppet och Holmenkollens 5-mil.
Att genomföra Vasaloppet är stort för alla skidmotionärer, men att vinna Holmenkollens 5-mil är störst, åtminstone om man frågar en norrman.
1963 vann Ragnar Persson, Föllinge IK och Sverige, Holmenkollens 5-mil. När speakern berättade att Ragnar var född nästan på norska gränsen, i Gunnarvattnet i norra Jämtland, med mycket norskt blod i ådrorna, blev publikstödet enormt.
Ragnar satte Föllinge på kartan och klubben och orten blev i mitten av sextiotalet ett respekterat namn i skid-Sverige.
Men det började redan i slutet på 50-talet. Då flyttade nämligen Gunnar Larsson från Dalarna till Föllinge och Jämtland. Han startade en sporthandel vid torget och hans meriter som dubbel Vasaloppsvinnare (-57, -58) och hans entusiasm för längdskidåkning smittade av sig på Föllinges ungdomar. En ståtlig skulptur av en skidåkande Ragnar Persson, vid infarten till Föllinge, påminner idag om ett framgångsrikt sextiotal. Mig veterligt har inte några försök till vandalisering av skulpturen utförts. Föllinge tillhör idag Krokoms kommun.
En annan idrottsprofil som satt en ort på kartan är "Skärplinge"-Karlbom. Det var 1958 som Lars Karlbom, tävlande för Skärplinge IK, slog Arne Åhmans svenska rekord i tresteg. Det nya rekordet blev 15,43 meter, men "Skärplinge"-Karlbom fick bara behålla rekordet cirka ett år. Nu på tvåtusentalet finns hoppare som med tre steg förflyttar sig kring 18 meter. Svensk rekordhållare är Christian Olsson.
Om du färdas väg 76 norrut från Östhammar passeras Skärplinge efter några mil. Där finns ingen sporthandel och på torget finns ingen skulptur. Skärplinge tillhör idag Tierps kommun.
Ursprunget till den svenska idrottssjälen
är Gustav Vasas skidtur, Mora till Sälen.
Så långt blir aldrig ett trestegshopp,
att det kan mätas med ett Vasalopp.