Gymnasieeleverna i Uppsala kommun har som bekant under läsåret undervisats växelvis på distans bland annat i syfte att inte belasta kollektivtrafiken. Detta innebär att de under många veckor inte får någon skollunch. I höstas beslutades att de under distansveckorna skulle få en matersättning motsvarande matkostnaden, 30 kr per utebliven skollunch.
Under vårterminen har dock kommunen valt att, istället för pengar, erbjuda eleverna att varje dag de inte är i skolan hämta ut en matlåda på någon av kommunen anvisad plats i staden.
Nu förhåller det sig som så att många gymnasielever pendlar och för att kunna utnyttja detta erbjudande behöver åka kollektivtrafik för att hämta sin matlåda under de veckorna de egentligen skulle hålla sig hemma och motverka smittspridningen. För kommunen betyder detta arrangemang en betydande besparing. Många elever avstår från erbjudandet dels av skälet att det kan bli väldigt krångligt och opraktiskt att ens hinna, dels för att de klokt nog tycker att de inte vill belasta kollektivtrafiken och bidra till ytterligare smittspridning.
Kommunens dubbelmoral att å ena sidan mana till försiktighet på grund av smittspridning och å andra sidan besluta om åtgärder som ökar riskerna är demoraliserande. Uppsalas gymnasieelever har fått betala ett högt pris för den rådande pandemin, nu ska de även betala för sin redan skattefinansierade lunch. Jag hoppas åtminstone på att de pengarna kommunen sparar på dessa skolluncher ska gå tillbaka till gymnasieskolans budget.