Lika säkert att föda hemma som på sjukhus

Malin Lernfelt hävdar i sin ledare (UNT 4/8) att det är farligt att föda barn i Sverige i dag. Baserat på sin magkänsla och en negativ läkares åsikt antar hon att det dessutom är allra farligast att föda hemma.

När man tittar på det faktiska utfallet och alla fakta är det inte mer farligt att föda hemma än det är att föda på sjukhus, skriver Cecilia Kauppi.

När man tittar på det faktiska utfallet och alla fakta är det inte mer farligt att föda hemma än det är att föda på sjukhus, skriver Cecilia Kauppi.

Foto: Åserud, Lise

Insändare2020-08-16 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver en evidensbaserad förlossningsvård som bygger på kunskap, som inte styrs av gamla fördomar och rädsla för det som bryter mot normen. Faktum är att flera stora internationella studier visat att det för en frisk mamma är lika säkert att föda hemma med barnmorska som att föda på sjukhus. Eller kanske snarare ännu lite säkrare, eftersom det dessutom är betydligt mer ovanligt med stora bristningar hemma jämfört med vid en sjukhusfödsel.

Jag har själv fött två barn hemma och har också fått "tänk om något händer"-frågan. Folk har i allmänhet en diffus bild av risker under en förlossning. Det vanligaste problemet är att det tar för lång tid, mamman blir trött och man kan behöva åka in och avsluta på sjukhus, där man kan ge kemisk bedövning och värkförstärkande dropp. Att föda hemma är inte allt eller inget, barnmorskan beslutar om överflytt om något avviker från det normala. Men det är extremt sällsynt att något dramatiskt inträffar helt oväntat utan någon förvarning. 

Man vet samtidigt att värkförstärkande dropp och kemisk bedövning, som ges frikostigt i dag, är faktorer som ökar sannolikhet för komplikationer. Jag säger inte att det är fel, men tyvärr har det har blivit lite tabu att prata om att en effektiv smärtlindring inte kommer helt gratis, och man har rätt till ett informerat val. Då krävs mer övervakning som bara kan erbjudas på sjukhus. Igångsättning, vilket är det exempel som tas upp, innebär i sig en ökad risk, jämfört med när det startar spontant. Bilden av olika risker är mycket mer komplex än vad som framkommer i ledaren.

Hemfödsel är ett alternativ som inte passar alla. Men för en frisk omföderska med en normal graviditet som föder spontant inom normal tid, så föreligger faktiskt inte någon ökad risk vare sig för mamman eller barnet. Många har kanske en föreställning om att det skulle vara riskfyllt att föda hemma, men när man tittar på det faktiska utfallet och tar reda på alla fakta så är det inte mer farligt än det är att föda på sjukhus. 

Vi behöver fler alternativ och större valfrihet i förlossningsvården. Här ligger Sverige efter våra grannländer. Fördomar och rädsla står i vägen trots att det finns en hel del forskning i ämnet. Vi är olika och olika alternativ passar olika individer.