Den av många Uppsalabor sedan ett par decennier efterlängtade cykelvägen till det populära utflyktsmålet Ulva kvarn ser nu ut att kunna bli verklighet. Den redan år 2007 byggda etapp 1 från Librobäck till Klastorp föreslås i en detaljplan fullbordas genom etapp 2 vidare längs Fyrisån och Jumkilsån ut mot Ulva kvarn.
Det innebär att Uppsalaborna äntligen på ett trafiksäkert, buller-, avgas- och fossilfritt sätt nu får en möjlighet att kunna avnjuta Upplandsslättens storslagenhet på väg till eller från ett verkligt smultronställe Ulva kvarn, som Uppsala kommun nu avser att utveckla vidare.
En ytterligare stor vinst som cykelvägen medför är att många boende t ex i Bälinge, Forkarby, Broby, Marsta och Lövstalöt med arbetsplats inne i Uppsala kommer att kunna utnyttja cykelvägen t ex någon eller ett par dagar i veckan under många månader på året. Därigenom kommer man på morgnar och eftermiddagar genom cykelpendling också få möjlighet att följa naturens växlingar med positiva hälsoeffekter som följd. Med allt fler el-cyklar kommer cykelpendlandet att framstå som ett alltmer lockande alternativ till fördel i kampen mot klimatförändringarna.
Den dragning som cykelvägen föreslås få, har sitt ursprung i ett förslag från den naturvårdande Upplandsstiftelsen. Utifrån detta har kommunens planerare på ett skickligt sätt tagit hänsyn till en mängd viktiga synpunkter. De har framförts av markägare och inte minst försvarsmakten. De geologiska, arkeologiska och miljömässiga förutsättningar som gäller i denna kulturbygd har också vägt mycket tungt.
Därför är det naturligtvis ledsamt att det fortfarande finns markägare som i likhet med vad Eva Ringmar Cederberg, skriver i sin insändare, i stället vill hänvisa cyklisterna till en cykelbana längs den hårt trafikerade vägen 272 med dess buller, stress och avgaser. Människor som väljer att cykla eller gå och därmed vill ta ansvar för sin egen hälsa och för klimatet ska inte behöva drabbas av bilismens negativa konsekvenser.
Cykelvägen ger alltså möjligheten att utveckla Ulva kvarn och dess hantverkares verksamhet ytterligare och samtidigt reducera det stora antal bilar som idag används för transporter dit. Cykelvägen kan alltså ses som cykelstaden-Uppsalas nödvändiga omställning mot ett mer klimatsmart samhälle och därmed som en del i kommunens satsning för att nå våra höga klimatmål.