Låt dem ta studenten - en viktig milstolpe

Ha de restriktioner som behövs, men låt eleverna fira sin studenttid, skriver Sara Löfstedt

Beröva inte eleverna studentfirandet, skriver Sara Löfstedt.

Beröva inte eleverna studentfirandet, skriver Sara Löfstedt.

Foto: Erik Svensson/TT

Insändare2020-04-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror inte vi får göra misstaget att förringa de ungas behov av traditioner. En viktig milstolpe i en människas liv kan vara att ta studenten. Förr blev man vuxen vid konfirmationen, nu är det studenten som är signalen för vuxenblivandet. Mösspåtagningen, de sista veckorna i skolan, skivorna, utspringet, flaken och studentmottagning är symboler för något större: du har nu ett eget ansvar för din framtid. 

Vi befinner oss i en pandemi som hotar liv och hälsa. Jag har ett förslag för att begränsa smittspridning men befrämja psykisk hälsa: 
Vi låter gymnasiet åk 3 gå i skolan sina sista veckor och fira sin studenttid, inte som planerat men på något sätt i alla fall. Skriva nåt svårt prov tillsammans, springa ut, åka flak osv men med tydliga restriktioner för att förhindra smittspridning. Som kompensation för denna ökade ”risk” så kan man stänga uteställen dit folk kan gå när som helst för att festa i några veckor. Så länge som folk hänger tätt ihop på barer och uteserveringar har jag mycket svårt att begripa att just 19-åringar vore så mycket mer smittsamma. 

Enligt SCB är cirka 91 000 ungdomar födda 2001. Jag törs jag inte räkna på hur många som mår riktigt dåligt över att inte få ta del av ens en aning av lyckan att slutföra sin grundutbildning och kliva ut i vuxenlivet. Som missar milstolpen. En del har redan insett vad de riskerar att gå miste om, andra kommer att upptäcka det försent. 

”Och den ljusnande framtid är vår” kan vara lite halvsvår att sjunga i dessa tider. Men det är ännu värre att inte få sjunga alls.

Jag uppmuntrar medvetenhet och uppfinningsrikedom hos de som har positionen att ta beslut. Att skjuta upp det till augusti och inte veta om det är smittfritt då är inte en kreativ och genomtänkt lösning. Att erbjuda mösspåtagning framför webbkameran är på gränsen till hånfullt mot en årskull som tillbringat de senaste veckorna framför ”laggande” bildskärmar. 

Gör om - gör rätt!