Långt bostadsägande god affär

Den som ägt sin bostad sedan länge har sannolikt gjort en mycket bra affär, skriver Torsten Andersson,

Den som ägt sin bostad sedan länge har sannolikt gjort en mycket bra affär, skriver Torsten Andersson,

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Insändare2018-12-02 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kenneth Johansson skriver (16/11) att han hela tiden trott att vinsten vid en flytt från villan till en mindre bostadsrätt skulle bli hans pensionsförsäkring, men så verkar det inte bli på grund av reavinstskatten. Johansson föreslår därför en sänkt reavinst för den som bott länge, kanske 5 procent för den som bott väldigt länge.

Den som ägt sin bostad sedan länge har sannolikt gjort en mycket bra affär, generösa ränteavdrag, inflation som trollat bort lånen och nu skuldfri i en bostad värd ett par miljoner och med en låg boendekostnad.

När jag sålde en bostadsrätt på 80-talet var reavinstskatten 25 procent och det fanns ingen möjlighet till uppskov. Maken till vinst hade jag inte kunnat gjort bättre på annat sätt, och bara genom att sitta med armarna i kors. Staten fick in sin skatt på en gång och slapp därmed hålla reda på obetalda skatter.

Det hade även en dämpande verkan på bostadspriserna eftersom man som säljare inte fick fullt så mycket pengar att röra sig med.

Följande räkneexempel visar att bostadsägande varit en mycket god affär även med dagens reavinstskatt på 22 procent. Ponera att man köpt en villa på 70-talet för 200 000 kronor och säljer den för 3,5 miljoner kr.

När skatten är betald har man runt 2,7 miljoner kronor att köpa en bostadsrätt för och kanske dryga ut pensionen med. Dessutom, om man får tag på en hyresrätt innebär det att man har väldigt mycket pengar att dryga ut sin pension med.

Ett annat alternativ är så kallade seniorlån där man kan få loss pengar ur sin bostadsrätt och samtidigt bo kvar. Lite som att ta ut vinsten i förtid, istället för att pengarna går till arvingar eller allmänna arvsfonden.

Den som däremot flyttade in i hyresrätt på 70-talet och fortfarande bor i hyresrätt, har sannolikt inga miljonbelopp att på äldre dagar köpa en bostadsrätt eller att förstärka sin pension med.

För några år sedan skrev UNT om några pensionärer som funderade på att flytta från villan till ett område med nya hyresrätter. De var bekymrade för att pensionen ej skulle räcka till den, i deras ögon, höga hyran. Sannolikt hade de en mycket lägre boendekostnad i villan jämfört med hyran. Med en miljon kronor på banken efter villaförsäljningen och reavinstskatten betald, motsvarar det 8000 kronor i månaden under tio år. Pengar som de hade kunnat använda till de ökade boendekostnaderna.