Boende på landsbygden lämnas utan logistiskt stöd för vaccinering
Hörde en man som bodde på landsbygden som ringde in till Radio Uppland och som frågade chefsläkaren på Region Uppsala om tillgång till vaccinationsbussarna alternativt bussresa till en vaccinationslokal. Han undrade hur det fungerade för dem som bor på landsbygden? Han fick beskedet att om det inte fanns någon buss så fick han själv ordna med resan till vaccinationslokalen. Trist att höra att de som bor på landsbygden lämnas utan stöd för sin resa.
Från en boende i Region Dalarna kallades personerna på landsbygden till närmaste bystuga (detsamma som bygdegård). Det betyder att det möjliggör för många att kunna promenera till lokalen alternativ få hjälp av en granne eller släkting utan att det betyder en lång resa både vad gäller avstånd och tid.
Här i Region Uppsala har vi bara hört att vaccinationslokalerna är lokaliserade i staden/centralorten. Varför har man inte tänkt på god service till våra landsbygdsbor? Det finns många väl utrustade bygdegårdar runt om på den uppländska landsbygden. Om den möjligheten inte finns så bör vi utrusta vaccinationsteam som åker runt och vaccinerar på landsbygden samt till andra som inte har möjlighet att ta sig till en vaccinationslokal. Bör äldre resa lokalt med tanke på att de är en riskgrupp och kan smittas under resan?
Kan våra regionpolitiker se till att ordna bättre förutsättningar för vaccinering av våra landsbygdsbor?
Karin Ericsson, Uppsala, medlem Utvecklingspartiet demokraterna
Anna Vesterberg, Uppsala, styrelseledamot Utvecklingspartiet Demokraterna
Svar
Vi har i Region Uppsala valt att främst genomföra den storskaliga vaccinationen i särskilt inhyrda lokaler, minst en i varje kommun. Lokalerna är utvalda för att de är lämpliga för ändamålet, till exempel är de tillräckligt stora för att vi ska kunna få till ett så effektivt flöde som möjligt. Målet är att kunna vaccinera ett stort antal personer på kort tid.
Ett annat skäl för att vi valt att koncentrera vaccinationerna till färre platser är att vi kan använda personalresurserna på ett bättre sätt. Det krävs ju en hel del vårdutbildad personal för att genomföra vaccinationerna. Vi befinner oss mitt i en pandemi, med ett oerhört belastat läge, på sjukhusen, på vårdcentralerna och provtagningen och smittspårningen. De som vaccinerar behöver ägna sig åt detta fullt ut och tiden som går åt för att till exempel transporter bör minimeras.
När det gäller frågan om att ta sig till vaccinationerna så är rekommendationen att man inte ska resa med kollektivtrafiken i onödan, och att använda munskydd som en extra säkerhetsåtgärd. Att resa till och från sin vaccination är definitivt en nödvändig resa. För den som av olika skäl inte kan resa med kollektivtrafiken erbjuds färdtjänst eller, om man inte har färdtjänst, sjukresa.
Margareta Öhrvall,vaccinationssamordnare