Lämna SVT:s textjournalistik i fred

Nyhetsrapportering är en självklar demokratisk funktion som bör bara gratis, skriver Filip Lindahl. UNT:s chefredaktör svarar.

Varför ska det kosta att veta vad som pågår omkring en, skriver FIlip Lindahl.

Varför ska det kosta att veta vad som pågår omkring en, skriver FIlip Lindahl.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-12-14 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inflationen har gjort livet ekonomiskt tuffare för många människor, särskilt oss studenter. Flera experter varnar för att det kan bli värre än så. Vi studenter kommer att få ungefär en tusenlapp mer av CSN nästa år, men den äts upp av höjda hyror, matpriser och elpriser. Jag älskar att bo i Uppsala och för mig är det viktigt att ha koll på vad som händer i staden. 

En demokratisk funktion som är självklar och bör vara gratis, enligt mig. Tack vare SVT håller jag koll. Jag och flera andra har inte råd att betala 139 kronor per månad för att få läsa UNT när det redan är tufft för plånboken. 

Varför ska det kosta att veta vad som pågår omkring en? Vilket samhälle skapar vi om vi ska leva i okunskap om händelserna i vår stad och vår omvärld, på grund av ekonomiska skäl? SVT:s textjournalistik kan potentiellt utgöra ett hot mot UNT:s ekonomi, men på längre sikt utgör okunskap ett ännu större hot för samhället. 

Filip Lindahl
Uppsala

SVAR

SVT kan fokusera på huvuduppdraget

Jag är en stor tillskyndare av public service och värnar mångfalden av medier. Det är min övertygelse att fler röster och en fungerande konkurrens inom medieområdet ger en bättre bevakning av samhället och stärker demokratin. Det är också därför som det är viktigt att inte SVT använder sina skattefinansierade muskler till att slå ut lokala tidningar, som lever av sin prenumerationsaffär. 

Självklart ska du och alla andra kunna känna er informerade om vad som händer i er stad, oavsett om ni tar del av detta via UNT eller SVT. Men det är ju fullt möjligt för SVT att utföra sitt uppdrag genom att fokusera mer på huvuduppdraget rörlig bild och mindre på att likna textbaserad tidning på nätet. Det skapar utrymme för fler aktörer och en bättre mediemångfald. Därav vår debattartikel i ämnet, som jag förstår att du refererar till.

I sammanhanget vill jag berätta att UNT arbetar för att studentkårerna i Uppsala ska kunna erbjuda studenterna i vår region en kostnadsfri prenumeration på vårt digitala nyhetsflöde. Det hoppas jag kan bli verklighet snart, och borde kunna hjälpa i tider när det är svårt att få studiemedlet att räcka till.

Kalle Sandhammar

chefredaktör, vd och ansvarig utgivare UNT