Läste om en ung kvinna som varit sjuk i covid-19 i två månader, hon hade tro att viruset inte skulle påverka henne, eller åtminstone inte göra henne så sjuk. Hon var ju så frisk, hade en så vältränad kropp efter att ha tillbringat flera timmar, 6 dagar i veckan på gymmet.
Kan de vara så att vår kropp inte mår bra av överdrivet tränande, lika lite som av bristen på motion. Vi behöver alla träna, vara aktiva på något sett, vår kropp behöver det för att må bra, de är inget nytt.
Att även hjärnan mår bra av fysiska aktivitet har uppmärksammats mera på senare år. Enligt Dr Anders Hansen räcker det med en ca 30 minuters promenad för påverka våra hjärnceller positivt
Hur vi vuxna tar hand om vår kropp, får vi ta ansvar för själva. De viktiga är vilka förutsättningar vi ger våra barn för ett frisk och aktivt liv. Det är vår uppgift.
Förskolebarn rör på sig av bara farten, det ingår i leken, i livet att vara i rörelse, tills det finns något som tar deras uppmärksamhet, mat, en sagostund, eller bara lite vila.
Lite längre fram, första åren i skolan, kommer andra krav, andra sysselsättningar, nu är det kanske inte barnens leklust utan vuxenvärlden som styr. Kraven ökar och springet försvinner, vilket i huvudsak är meningen, men det borde gå att kombinera mera än vad som oftast sker i dag. Vad jag vill säga är att barn/ungdomar behöver få fortsätta ”springa” men i mer organiserad form. Vi vet att elever i alla åldrar som får vara ute varje dag under skoldagen, som får möjlighet att ha lärarledda lektioner ute, hittar kunskap i naturen på ett pedagogiskt sätt, kunskapen kommer in med automatik, och den sitter kvar längre.
Schemalagd gymnastik och idrott är bra också på gymnasienivå, även de behöver få utlopp för sitt ”spring” i grupp med kompisar. Träningen/aktiviteten ger omväxling till stillasittandet på andra lektioner, den ger bättre förutsättning för koncentrerad inlärningen under lektioner med teoretiska ämnen. Kunskap/erfarenhet från gymnastik och idrott är bra att ha med framöver i livet, en vana att motionera, att röra på sig.
De är inte alla som kan/vill/har förutsättning för att träna efter skolan med någon idrottsförening, men de barn/ungdomar som tränar någon sport på fritiden får en bättre struktur på dagen de måste ta ansvar för läxor, träning och mat. Har ofta också bra resultat i skolan. Träning i en grupp, i ett lag ger så mycket mer än bara motion, de ger social gemenskap, en tillhörighet, att jobba mot samma mål att bli bra, bättre eller bäst i sporten, men också en styrka att kunna ta egna och andras med- och motgångar,
Lagom är bäst, tror inte att vi är gjorda för att träna flera timmar på gym alla dagar i veckan, men att träna, gå, springa några timmar varje vecka efter egen förmåga, ger ett välmående Kan rekommendera Hjärnstark en bok av A. Hansen, hur motion och träning stärker din hjärna.