Kyrkomiljö, odlingslandskap och solceller

När det gäller Funbo kyrkomiljö är ett levande odlingslandskap definitivt en förutsättning för bevarandet av områdets kulturhistoriska värden, skriver Inger Gröning med anledning av planerna på solcellsparker i området.

Funbo kyrkomiljö skulle påverkas om planerna på solcellspark förverkligas, anser en insändarskribent.

Funbo kyrkomiljö skulle påverkas om planerna på solcellspark förverkligas, anser en insändarskribent.

Foto: Julia Koch

Insändare2022-11-16 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Funbo kyrka från 1100-talet bildar tillsammans med det kringliggande landskapet en kulturhistorisk miljö som går tillbaka till medeltid. Böndernas månghundraåriga brukande av jorden har format ett öppet landskap där den bördiga marken odlas än idag.

I Dan Thunmans kulturhistoriska analys av Funbo kyrkomiljö (Uppsala kommun Stadsbyggnadskontoret 2008) uppmanas till återhållsamhet när det gäller förändringar i det här känsliga området. Vid ny bebyggelse ska kyrkomiljön och de omgivande markerna beaktas i ett sammanhang.  Det öppna landskapet med sina vida vyer bör behålla sin karaktär, den brukade åkern och odlingslandskapet ska värnas. Området har visat sig vara av riksintresse när det gäller att bevara kulturmiljövärden.

Vi som bor i Funbo är fullt medvetna om de riktlinjer och varsamhetsregler som gäller för bevarandet av den unika miljön. Det gäller till exempel Natura 2000, vattenskyddsgränser, siktlinjer, bebyggelsefrågor, å-stråk och rekreationsområden. Vi har tät kontakt och bra samarbete med kommunen och med länsstyrelsen i frågor som rör de skyddade områdena.

Företaget Helios Nordic Energy AB planerar nu att bygga 11 solcellsparker i ett projektområde som omfattar 90,4 hektar, en yta motsvarande 180 fotbollsplaner. Solcellsparkerna skulle komma att täcka och överlappa det skyddsområde för Funbo kyrkomiljö med omgivande odlingslandskap som framhållits som särskilt värt att bevara. Det skulle betyda att det månghundraåriga jordbruket avvecklas och läggs ner. Länsstyrelsen har sagt nej till projektet men beslutet kommer att överklagas.

Man kan fråga sig hur beslut i sådana här frågor fattas. Kan de skrivningar som framförts om bevarandet av den här värdefulla kulturhistoriska miljön helt plötsligt åsidosättas?  Kan nedläggning av stora jordbruksområden i dessa tider verkligen sanktioneras? 

Solceller behövs för att producera energi men även ett jordbruk för att säkra närodlad, inhemsk matproduktion. När det gäller Funbo kyrkomiljö är ett levande odlingslandskap definitivt en förutsättning för bevarandet av områdets kulturhistoriska värden.