I juni går miljontals européer till valurnorna för att rösta till Europaparlamentet, den enda direkt folkvalda EU-institutionen. Det är nu drygt 100 år sedan svenska kvinnor fick nationell rösträtt. En rättighet våra föregångerskor kämpade för. Motståndare menade att kvinnor inte var klartänkta nog att förstå politik och inte skulle använda sin rösträtt. Men med respekt för de kvinnor som såg till att vår röst idag räknas och för de kvinnor vars röster fortfarande tystas ned, är det viktigt att uppmärksamma denna historiska kamp för rättvisa.
EU-valet kan kännas avlägset och irrelevant för många, men faktum är att besluten som tas i Bryssel påverkar vår vardag. Mer än hälften av alla beslut som tas i våra kommuner och regioner är kopplade till EU-lagstiftning. EU-rätt står över svensk lagstiftning och påverkar allt från maten på vårt bord till arbetsvillkor och jämställdheten. EU-parlamentet har nyligen antagit historisk lagstiftning mot mäns våld mot kvinnor, något som kvinnorörelsen har krävt i över 30 år.
Vi svenskar kan stoltsera med att Sverige rankas nr 1 i EU:s jämställdhetsindex. Samtidigt sitter män på 99,5% av allt riskkapital i vårt land, kvinnor äger endast 13 procent av all privatägd mark och 90 procent av alla vd:ar i börsbolag är män. Hur jämställt känns det nu? Nej minsann, det är inte jämställt. Lägg till att kvinnor i genomsnitt tjänar 10 procent mindre än män, utslaget över alla yrken inom både den privata och offentliga sektorn för samma arbetssysslor.
Vi måste fråga oss: hur vi vill att framtiden ska se ut? I en tid då demokrati och jämställdhet hotas globalt är det viktigt att värna de framsteg som gjorts de senaste 100 åren. Var med och forma framtidens Europa genom att använda din röst i EU-valet den 9:e juni. Låt oss tillsammans fortsätta kampen för jämställdhet och demokrati, och visa att varje kvinna har makten att göra skillnad genom sin röst.