Kvinnojourer är ovärderliga

Kvinnojourerna gör ett ovärderligt arbete, anser skribenterna.

Kvinnojourerna gör ett ovärderligt arbete, anser skribenterna.

Foto: TT/arkiv

insändare2017-12-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Socialstyrelsen bor det under ett år cirka 7 000 vuxna och barn på skyddade boenden runt om i landet. De flesta av dessa boenden drivs av en ideell kvinnojour. Kvinnojourernas arbete är ovärderligt för samhället och nu är det dags att politiken på allvar bistår detta viktiga arbete.

På grund av platsbrist tvingas många jourer neka kvinnor som söker skydd. Samtidigt har antalet dagar som en kvinna bor på skyddat boende ökat med 50 procent på fyra år, enligt Unizon – en av Sveriges riksorganisationer för tjej- och kvinnojourer.

Kvinnojourerna ser den allmänna bostadsbristen som främsta anledningen till detta. Att ha möjlighet till en egen bostad är centralt för att kvinnor skall få sin egna frihet. Därför vill Centerkvinnorna att det införs en bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor och deras barn.

De flesta kommuner har inga egna boenden, utan vänder sig till jourerna. Trots detta saknas långsiktig kommunal finansiering av jourerna. Flera kommuner kräver att jourer ansöker om ekonomiskt stöd på årlig basis trots att deras verksamhet kommer behövas flera år framåt i tiden.

Kortsiktiga avtal skapar onödig stress hos flera jourer vilket bidrar till att de inte kan planera långsiktigt för verksamheten. Därför vill vi att kommuner tar fram fleråriga samarbetsavtal med jourerna för att skapa ett mer hållbart arbetssätt.

Då kvinnojourerna gör ett jobb som egentligen borde åläggas på det offentliga bör det vara en självklarhet att deras arbete kan bedrivas både långsiktigt och hållbart.

Läs mer om