Kund i sitt eget bolag

Hyresgäst är inte samma sak som kund, skriver Gudrun Utas, som bor i det hus som Uppsalahem usrpungligen byggde för allergiker.

Hyresgäst är inte samma sak som kund, skriver Gudrun Utas, som bor i det hus som Uppsalahem usrpungligen byggde för allergiker.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Insändare2018-05-20 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är trött på att kallas för kund i mitt eget bostadsbolag! Jag är hyresrättsinnehavare och hyresrätter köps inte. Vi hyr i vårt hus av det allmännyttiga bolag som vi själva som kommuninvånare är ägare till.

Ändå kallar Uppsalahem det för ”kundvård” när de erbjuder den som inte klarar av att bo kvar ”en möjlighet att flytta till annat likvärdigt boende inom Uppsalahems bestånd”. Vårt hus byggdes för allergiker, delvis med statliga medel. Det finns inget likvärdigt boende i Uppsala kommun, inte ens i regionen, inte likvärdigt med det som man en gång lovat. Doftallergiker och folk som blir sjuka av röklukt i hissen eller trappan, som inte bör utsättas för allehanda allergener som finns runt omkring, har ingenting alls att välja på.

Nyligen genomförde Uppsalahem ett – klent besökt – informationsmöte i kvartersgården. Man ville informera om vad som gäller. Allergikerna ville ha tillbaka de regler och anvisningar som tagits bort och dessutom ha ett informationsmöte där Astma- och allergiförbundet berättar vad det faktiskt innebär att vara svårt allergisk. Istället hade vi fått höra att huset nu skulle vara öppet för alla och att anpassningen endast gäller lättare allergier. Ingen allergiker kom alltså till mötet för att helt i onödan eventuellt utsätta sig för ämnen man inte tål. Uppsalahems styrelse beslutade att ta bort reglerna, trots upprepad inbjudan att komma och träffa de berörda. Den enda som kommit hit och talat med oss på plats har varit den nya VD:n, som dock inte kunnat ändra på styrelsens beslut.

Så nu: kundvård! Men det verkar inte som om någon alls är intresserad av att flytta: de allergiska eftersom det inte finns något bättre någonstans och de nyinflyttade eftersom de kan känna sig trygga om de stannar i huset.

Detta är inte ett värdigt sätt att behandla vare sig funktionshindrade (allergiker) eller intet ont anande nya boende som hälsats välkomna under de nya premisserna. Då hjälper det inte att kalla oss kunder.

Läs mer om