Kulturhuvudstad handlar om vad vi vill

Visst kan ett nytt museum vara ett tecken på att en kommun prioriterar kultur, men det omvända är inte självklart, skriver Patric Kiraly.

Visst kan ett nytt museum vara ett tecken på att en kommun prioriterar kultur, men det omvända är inte självklart, skriver Patric Kiraly.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-12-23 08:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I UNT 17/12 beskriver Tomas Klang en frustration över Uppsala som kulturstad och ifrågasätter arbetet med att försöka bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Säkert finns de som delar hans uppfattning. 

Att hävda att Uppsala inte är någon kulturstad sätter dock fingret på precis det vi vill förmedla i vårt arbete: Ett kulturhuvudstadsår handlar inte om att fira vad vi redan är, det handlar om vad vi vill och om vägen dit. 

Visst kan ett nytt museum vara ett tecken på att en kommun prioriterar kultur, men det omvända är inte självklart. Vi tror att vi måste börja med det som ska vara i museet och med besökarna. 

Kulturhuvudstadsåret måste handla om det som idag sker och växer fram i Uppsala, både i och mellan husen. Det måste besvara utmaningarna vi faktiskt står inför: Hur lever vi med lust och syfte i svåra tider? Hur bor, bygger och konsumerar vi för att möta klimatförändringarna? Hur motverkar vi segregation, ojämlikhet och splittring för att hålla ihop samhället? Between the Lines ska låta kulturen ta en tydlig plats när staden växer för att skapa långsiktiga effekter.

Kulturhuvudstadsåret är ett perfekt tillfälle för samhällets olika delar att kroka arm och gå mot ett gemensamt mål. Det är ett utvecklingsprojekt med målet att Uppsala ska bli något alla Uppsalabor kan vara stolta över. För att det ska lyckas behöver vi stöd och samarbete i alla läger.