Krock mellan ånglok och träd när Lennakatten flyttar

Skona Bergsbrunaparken och deras fina träd och lägg den nya stationen för Lennakatten längre österut, föreslår Naturskyddsföreningen i Uppsala.

Vi måste undvika en krock mellan ånglok och träd!

Vi måste undvika en krock mellan ånglok och träd!

Foto: Robert Harlin

Insändare2024-09-04 09:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots kommunens löfte om fler träd i Uppsala hotas nu en majoritet av Bergsbrunnaparkens gamla träd att sågas ned. 
Vi har tidigare kunnat läsa i UNT att kommunen värdesätter sina träd. Man säger att ytan som täcks av träd ska ökas från 24 till 30 procent. Det är viktigt med biologiska mångfald och svalkande skugga träden ger. 

Då är det tråkigt att kommunen nu planerar att såga ned cirka15 fina gamla träd och hårdgöra stora ytor i Bergsbrunnaparken för att ge plats till Lennakattens nya station. 
Träden i fråga är extra värdefulla då de är hem åt hotade arter som grönfink, björktrast och skumticka enligt tidigare observationer.
Detta innebär en betydande miljöpåverkan. 

Lennakatten måste få en fin och funktionell ny station när det blir för trångt vid centralen. Men det behöver inte bli en krock mellan gamla ånglok och lönnar i parken. Båda kan leva vidare om planerna justeras något så att stationen flyttas omkring 100 meter österut. Där finns idag ett brett spårområde med gott om plats för att Lennakattens lok att koppla om sina vagnar och fylla på vatten.

I kommunens parkplan kan man läsa att Bergsbrunnaparken är den enda parken i närområdet för boende på Kungsängen och centrala Fålhagen. Den måste då hålla hög kvalitet och möjligöra sällskapslek.
I Boländerna vid Bergsbrunnaparken kommer det byggas mycket fram över vilket ökar parkens betydelse som grön och sval oas.

På ytan där spåret försvinner från parken kan man anlägga ängsmark och en salamanderdamm för att förbättra miljön istället för att försämra den. 

Naturskyddsföreningen Uppsala ber kommun att skona Bergsbrunnaparken!