Kommunen mörkar och vilseleder om deponi

Dagen efter en lyckad tillställning i Hammarparken började vi fundera kring pulkabacken i Eriksberg och kopplingen till Ekeby bruk. Kommunen talar aldrig om att backen har kommit till genom att Ekeby bruk haft deponi där. Nyligen har det också kommit fram att en liknande deponi kan finnas nedanför Gnejsvägen.

Tänkbar utbyggnad i Hammarparken längs Eriksbergsvägen..

Tänkbar utbyggnad i Hammarparken längs Eriksbergsvägen..

Foto: Illustration: Semrén & Månsson

Insändare2022-05-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några år sedan undersöktes marken i Ekebyodlarnas koloniområde. Man fann tungmetaller – bland annat bly i jorden. Det var rester av material från Ekeby Bruk som använts som utfyllnad på en väg genom koloniområdet fram till en deponi dvs det som nu används som pulkabacke. De lotter som legat på vägsträckan togs bort. 

Många i koloniföreningen har undrat över saneringen av vägområdet. Den ansvarige i kommunen informerade om att man skulle plantera buskar som kunde ta upp tungmetallerna. Det skulle bli en fin park. Ännu har varken buskar eller park synts till. Gräs och ogräs tuktas av Ekebyodlarna. Gifterna ligger kvar.

I samband med Hammarparkens dag dök frågan upp om vad som döljer sig under pulkabacken. Många av dem som besökte Hammarparken var helt ovetande. Några av de äldre visste. Man kan även undra varför grodor och paddor aldrig tar vägen nerför pulkabacken mot dammarna? Det är ju mörkt och skyddat när de vandrar. Groddjur är känsliga för miljögifter. Hur mycket gift finns under pulkabacken och vad följer med regn och snösmältning mot Ekebydalen och Hågaån? Barn brukar leka vid pulkabacken. Finns det risker att vistas i backen?

Nu visar det sig att pulkabacken kan ha en systerdeponi nedanför Gnejsvägen som planeras för bebyggelse utan tillräcklig markundersökning. I mars 2021 togs enstaka prover inför att detaljplanen för Hammarparken skulle ut på granskning. Grässlänten nedanför Gnejsvägen undersöktes på fem ställen. Kvicksilver i hög halt mättes på ett ställe. Detta innebär att ytterligare prover och även saneringsåtgärder krävs inför en exploatering. Märkligt nog fanns uppgifterna om giftfyndet inte med i kommunens granskningshandlingar. Rapporten (från Tyréns) var klar den 3 maj 2021 och granskningen pågick från 21 maj till 11 juni. I planbeskrivningen på sidan 50 anges att planen inte har några kända markföroreningar, det vill säga: rapporten förtigs för politiker och allmänhet. 

Att kommunen inte vill bebygga pulkabacken som är en känd deponi är inte konstigt. Sanering är dyrt. Som orsak anges dock bara dess “popularitet och kulturhistoriska värde”. Gifterna man funnit i den andra deponin där man vill bygga förtigs. Kommunen mörkar och vilseleder!