Kommer vi bygga lika tätt efter pandemin?

På vilket sätt kommer pandemin att påverka hur vi bygger våra samhällen i framtiden,, skriver Lars-Gunnar Eriksson

Hur ser stadsplaneringen ut efter pandeminn, skriver Lars-Gunnar Eriksson

Hur ser stadsplaneringen ut efter pandeminn, skriver Lars-Gunnar Eriksson

Foto: Elin Sandow/Arkiv

Insändare2020-05-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemi och sedan? Mycket av den hittills varande diskussionen har handlat om olika medicinska frågor kring coronapandemin. Experter har varnat och varnar för att det troligtvis kommer flera pandemier.

Frågan blir då om framtida pandemier kan  förebyggas genom nytänk vid planering av framförallt tätorter. Stora stadsbränder medförde på sin tid att man byggde bredare gator gärna med en trädrad i mitten. Träfasader på husen förbjöds för att göra det svårare för bränder att sprida sig. I dagsläget rekommenderas social distansering man ska hålla avstånd till andra personer på cirka 2 meter för att minska risken för smittspridning. Därom verkar man ense världen över. Antalet besökare i skog och mark har ökat markant på senare tid. Man laddar batterierna.

I samhällsplaneringen har förtätning dvs fler människor på en begränsad yta varit och är ledordet för dagen. Eriksberg, Seminarieparken och Sydöstra staden är exempel på detta.

Om det vid en utvärdering av den nuvarande coronapandemin skulle visa sig att smittspridningen påverkas av hur tättbefolkat ett område är så måste det enligt min uppfattning också påverka hur vi bygger våra samhällen i framtiden.