Kommer politikerna att lyssna på medborgarna?

Den 16 februari ska politikerna i Region Uppsala säga sitt angående infrastrukturen såsom tåg och räls som hänger ihop med hela Uppsalapaketet, skriver föreningen Sydöstra staden.

Region Uppsala ska snart rösta angående driften som är förutsättningen för Uppsalapaketet.

Region Uppsala ska snart rösta angående driften som är förutsättningen för Uppsalapaketet.

Foto: STAFFAN CLAESSON/Arkiv

Insändare2022-02-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala kommun har satt ribban högt och formulerat ett mål motsvarande 380 000 invånare år 2050. Viljan att bli en storstad och förort till Stockholm bottnar i tron på en stad i stark utveckling med utökade möjligheter för olika branscher att expandera och därmed ökade skatteintäkter. 

Ett sådant mål innebär att drygt 100 000 personer från andra delar av Sverige och världen på relativt kort tid ska leta sig hit och därmed risk för bostadsbrist om man inte bygger mycket. 

Den stora expansionen av Uppsala har ett högt pris, vackra rekreationsområde, kultur- och åkermark försvinner för alltid, små öppna ytor bland husen i innerstaden skuggas av de nya husen. Samma argument, bostadsbrist, påtalas då Sydöstra Staden planeras. Frågan kommer osökt; Finns det inte någon möjlighet att sätta ett lägre mål utan att staden stagnerar?

I december 2021 beslutade S, MP, L, V, Fi att planerna för Sydöstra Staden med sina 21500 bostäder, Uppsalapaketet, ska fortlöpa. I Uppsalapaketet ingår även tågbanan över Årike Fyris, en bro som äventyrar vattenbalansen i området och naturupplevelsen kring Fyrisån. 

Nu har visserligen kommunfullmäktiges omröstning ifrågasatts och ett omtag av beslutet tycks krävas (se UNT 5 februari), men omtaget lär nog tyvärr inte ändra utfallet av röstningen. 

Planerna för Sydöstra staden styrs inte bara av kommunfullmäktiges beslut, även Region Uppsala och staten ska vara med i planerandet. Samtliga tre aktörer måste säga sitt ”Ja” för att utbyggnaden ska bli verklighet. Det slutgiltiga svaret från staten har vi ännu inte fått, det tycks vänta. 

Snart, 16 februari, är det politikerna i Region Uppsala som skall säga sitt angående driften, spårvagnar, depåer etc, med andra ord förutsättningarna för Uppsalapaketet. Inom Region Uppsala utgörs de styrande av en koalition mellan borgerliga partier, KD, M, C, L samt MP. 

MP:s och L:s vilja känner vi redan till från kommunfullmäktigevalet, men tycker ni partikamrater inom Region Uppsala lika och var står ni andra politiker i denna fråga?  Kommer ni styrande politiker inom Region Uppsala att säga ”Nej” och därmed visa att ni lyssnat på vad vi medborgare så tydligt framfört? 

Om inte, kommer ni då att skjuta fram frågan till efter valet så att medborgarna får säga sitt genom valsedeln?