Kollektivtrafiken måste överleva pandemin

Att cykla, gå och åka kollektivt måste bli attraktivare och säkrare, samtidigt som biltrafiken bör begränsas, skriver Annika Härlin

Begränsa biltrafiken inne i stan med hjälp av trängselavgifter, höjda parkeringsavgifter, klimatzoner, enkelriktade gator, och gator enbart för cyklar respektive gående, skriver Annika Härlin.

Begränsa biltrafiken inne i stan med hjälp av trängselavgifter, höjda parkeringsavgifter, klimatzoner, enkelriktade gator, och gator enbart för cyklar respektive gående, skriver Annika Härlin.

Foto: Madeleine Andersson

Insändare2021-03-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under pandemin är det ansvarsfullt att undvika kollektivtrafiken för att minska smittrisken. Väldigt många tar därför bilen när de inte kan cykla och gå. Detta kan dock ge en fortsatt hög bilanvändning. Därmed försämras kollektivtrafiken, på grund av minskade inkomster. Det gör mig orolig.

Den globala upphettningen är ett faktum och ett allvarligt hot mot våra liv. Enligt Sveriges klimatlag ska utsläppen från trafiken ha minskat med 70 procent till år 2030 och ska senast år 2045 vara netto-noll. Kommunen lovar fossilfritt 2030. Det är därför helt nödvändigt att vi minskar vårt bilåkande dramatiskt. Trafiken bör drivas med el och biogas. En rejäl utbyggnad av publika laddstolpar behövs. Detta kräver en snabb utbyggnad och förstärkning av både elnät och lagringskapacitet.

Att cykla, gå och åka kollektivt måste bli attraktivare och säkrare. Det förutsätter fler och bättre cykel- och gångvägar samt mer av billig, heltäckande kollektivtrafik med täta turer, tätt mellan hållplatserna, bra tidhållning och bättre framkomlighet än bilen. Jag vill därför se en begränsad biltrafik inne i stan med hjälp av trängselavgifter, höjda parkeringsavgifter, klimatzoner, enkelriktade gator, och gator enbart för cyklar respektive gående. Detta skulle även resultera i en tryggare, säkrare, hälsosammare stad med mindre buller och avgaser, mer grönska, fler fik, mer torghandel och ökad cityhandel.

Vad gör ni Uppsalas styrande politiker, för att möjliggöra detta?