Många har sannolikt sett den vackra skulpturen med namnet Gowhar utanför stadshuset, beskriven av konstnären som en ”fördjupad symbol” för demokratisk tänkande inom stadshuset. När jag som medborgare i Uppsala kommun funderar över hur Erik Pelling (S) och hans medarbetare har behandlat både utvecklingen av stadens södra del och den framtida kollektivtrafiken blir jag skeptisk till symbolens platsval. De demokratiska principerna har helt enkelt inte följts av våra folkvalda de senaste åren.
Processen öppnades med ett avtal mellan Uppsala kommun, staten och Region Uppsala, det så kallade fyrspårsavtalet. Detta dök upp 2017, sent i en mandatperiod och utan tillräcklig diskussion med medborgarna. Därefter har en fördjupad översiktsplan för de sydöstra stadsdelarna, inkluderande byggandet av ca 21 000 bostäder enligt avtalet, konstruerats och under pandemiåren hastigt behandlats på samrådsmöten. Planen röstades sedan igenom 2022, igen nära slutet av en mandatperiod. Vilka smarta politiker!
Strax före valet 2022 var det en stark folklig opinion i Uppsala emot spårvagnslösningen i kollektivtrafiken och antalet bostäder som ska byggas. Strax efter valet och i samband med att ett politiskt parti (UP) anpassade sina ståndpunkter för att vinna egna fördelar, började Pelling prata om någon sorts omförhandling av avtalet. Dessutom efter valet, allierade sig ett annat parti (L) med andra som var emot spårvagnslösningen. Emellertid i slutet av maj 2023 accepterade liberalerna alternativet spårvagn. Pelling skrev (UNT 14 juni) ”att låta en minoritet som visserligen hörs mycket diktera villkoren för den stora majoriteten som varit tystare är ju inte rimligt”. Detta visar på hans attityd till folkets engagemang i ett komplext problem!
Naturligtvis tycker SH-Bygg och andra aktörer i näringslivet i Uppsala att det är bra att Uppsala kommun har bestämt sig för spårvägslösning och utbyggnad av Uppsala som följd (UNT 22 juni). Sannolikt tänker dessa organisationer mer på den stora summa pengar som genereras i samband med en sådan utveckling. Istället skulle de prata med folk i Uppsalas sydöstra del och höra vad de tycker om den ”ljusare framtid” som planeras för denna stadsdel.
Man tappar respekt för de folkvalda efter deras maktmissbruk inom det demokratiska systemet. Slutligen en fråga till Pelling: Vad har hänt med den aviserade omförhandlingen av fyrspårsavtalet efter all kritik från medborgare och från länsstyrelsen?