Svar till insändare av Johan Wredh 13/5
Vi är glada att du lyfter frågan Johan. Vi uppskattar och vill ha en saklig diskussion om hur banan påverkar omgivningen.
Vi discgolfare njuter också av naturen och det är viktigt för oss att banorna läggs så att de stör så lite som möjligt. Din insändare är ett konstruktivt bidrag till denna diskussion - det är det som behövs för att våra folkvalda ska kunna fatta ett väl avvägt beslut i frågan.
Först och främst - ingen behöver vara orolig för att skogen inte ska förbli en skog. Banan kommer bestå av tolv ”hål”, utkast och korgar. Fyra av dem går i öppen mark. Två går främst i öppen mark och naturliga gläntor. Sex hål går genom skogen, ofta längs med befintliga öppna stråk.
Bandragningen planerades så att få träd behövdes tas ned. De inre delarna av skogen är helt orörd. Grovröjningen i skogen är klar.
På vissa ställen kommer marken att bli hårdare, framförallt omkring korgarna men även vid utkasten. Mellan hålen finns det oftast redan vägar eller väl upptrampade stigar. Vi uppskattar skogens yta till ungefär 90000 kvadratmeter. Det är 7 korgar i skogen. Säg att 6 x 6 meter runt dessa blir ordentligt upptrampat. Det är 252 kvadratmeter, eller 0,35 procent av skogens yta. Ungefär 600 meter av banan går genom skog. Om vi uppskattar att man framförallt går längs med ett 5 meter brett stråk så blir det ytterligare totalt 3 000 kvadratmeter, eller cirka 3 procent av skogens yta.
Sammanfattningsvis blir påverkan inte så stor. Att likna banan vid en idrottsplats ger en felaktig bild. Det fina med en discgolfbana är att den går att anpassa till befintlig miljö. För att se hur en färdig discgolfbana ser ut i en skog så rekommenderar vi en promenad i Stadsskogen vid banan i Rosendal.
En discgolfbana har många fördelar. Inte minst för folkhälsan. Det är en billig och mycket tillgänglig aktivitet som passar de flesta, oavsett ålder. Att det rör sig människor i området skapar trygghet och många upplever det som trivsamt. Den investering som kommunen gjort är klar. Material, installation, underhåll och skötsel står UFDK för.
Vi är övertygade om att vi kan komma överens och samsas i området med både människor och djur. Skulle det behövas är vi beredda att göra ytterligare anpassningar av banan.