I UNT 12 april tog jag upp att den som inte kan köpa sin tågbiljett via internet får betala en extra straffavgift på 100 kronor vid köp via Pressbyrån, kundtjänst eller på någon av de endast tre bemannade stationerna i Sverige; Stockholm, Göteborg och Malmö. Straffavgiften kvarstår vid pensionärsrabatt. Avgiften ger sannolikt inte mycket pengar. Stephan Ray, pressansvarig på SJ hävdar i UNT den 17 april, att jag utan belägg beskyller SJ för diskriminering.
LÄS MER: Digitaliseringen har gjort SJ-biljetter billigare
I studien Svenskarna och internet 2018 framgår att 500 000 personer i Sverige inte använder internet. Av dem är 432 000 personer 66 år eller äldre. De flesta har lägre utbildning, lägre årsinkomst och bor i högre grad på landsbygden. Sedan tillkommer cirka 600 000 personer som inte använder internet dagligen. Även här finns många pensionärer, arbetssökande och sjukskrivna.
LÄS MER: SJ bidrar till mer ojämlikhet
Stephan Ray skriver att det är en myt att många äldre inte är uppkopplade. Är 432 000 personer en försumbar siffra? Han skriver att de som inte använder internet saknar intresse. Menar han att de får skylla sig själva? De är väl lika rika och välutbildade, som de som använder internet? I undersökningen svarar 47 procent av de som inte använder internet att de inte är intresserade eller att det är användbart. 53 procent har andra skäl att inte använda internet, till exempel att det är krångligt (24 procent). Med min akademiska bakgrund vet jag att det inte är lätt att göra intervjustudier och tolka de svar man får. Sannolikt är det lättare att säga att man inte är intresserad än att säga att man inte klarar av uppgiften.
Har du funktionshinder kan du ringa kundtjänst och istället för siffran 2 knappa in 5. Då får du hjälp av samma handläggare som för övriga men nu biljett utan straffavgift. Det räcker att säga att man har en funktionsstörning. Har SJ statistik? Är det ett spel för gallerierna?
Förslag på åtgärd: I den klimatomställning som behövs måste fler åka tåg istället för bil. Sannolikt väljer de cirka 1,1 miljoner, utan internet och som sällan använder internet, att ta sin bil, när de skall resa. SJ borde samverka med egen personal på de många stads- och länstrafikkontor som finns, ofta på stationerna. SJ-personal behövs vid alla de problem som uppstår vid störningar av såväl trafik- som biljettsystem.
I Uppsala stöter man på personer, som inte lyckats orientera sig i den komplexa biljettdjungeln. Personal på lokaltrafiken hoppar ibland in och hjälper till. Självklart avskaffas straffavgiften. Alla skall behandlas lika. Det går utmärkt att senare utvärdera reformen.