Politikerna ser inte kärnkraftens konsekvenser

Tänker vi inte längre på framtiden? Det undrar Monika Edlén från Uppsala.

Tänker vi inte längre på framtiden? Det undrar Monika Edlén från Uppsala.

Foto: Nicklas Kihlberg

Insändare2024-03-17 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året hade Sverige ett överskott av el på drygt hälften av vad kärnkraften producerar. Ett stort överskott alltså. Då ska man ha i åtanke att den driftsäkerhet som kärnkraften påstås ha, att den fungerar 24 timmar om dygnet, faktiskt inte stämmer. Det ser vi bland annat i rapporteringen kring störningarna vid Forsmark.

Vad är det som gör att det anses värt att satsa 400 miljarder på ett energislag som varken är driftsäkert eller miljövänligt och som kräver uran som inte bryts i Sverige utan måste importeras och sedan i utbränd form måste förvaras i många hundra år. När ska förnuftet få segra? 

Eller har vi passerat den gränsen när de som bestämmer inte kan förstå vilka konsekvenser deras beslut får. Nästa steg är att uran kan brytas i Sverige och det uran som är lätt att bryta räcker knappt hundra år. Sedan finns uran som är betydligt dyrare att utvinna. Då förstår man varför den slutförvaring som planeras ska permanent förslutas om 70 år. Vad händer sedan? Eller är det så illa att vi i vår tid inte behöver tänka längre i framtiden? Bara vi får göra precis det vi vill så struntar vi i vad som händer sedan?

Det är totalt obegripligt hur politiker kan bli så förblindade att de inte kan se alla konsekvenser av sina planer.