Jo, papper är bäst till matavfallet

Påsar av papper fungerar bäst i Uppsala Vattens biogasanläggning, skriver Elin Hagberg.

Påsar av papper fungerar bäst i Uppsala Vattens biogasanläggning, skriver Elin Hagberg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-01-16 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Gunhild Kullenberg 13/1
Tack för dina frågor! Det finns flera anledningar till varför vi väljer att inte samla in matavfall i majspåsar. 
I Uppsala komposteras inte matavfallet, utan det rötas till biogas och biogödsel. Majsstärkelse- och bioplastpåsar fungerar dåligt i vår förbehandling vid biogasanläggningen. De smiter ofta förbi rensverket och följer med in i produktionen, där de blir sega som flera meter långa tuggummin och virar sig kring rörliga delar, orsakar driftproblem och högre underhållskostnader. Till skillnad från papperspåsarna som bryts ner utan att störa eller förstöra.
Flera bioplast- och majsstärkelsepåsar som finns på marknaden idag innehåller också fossil olja (polyester, framställd ur råolja). Majsstärkelsepåsar är alltså ofta en produkt som inte är helt gjord av förnyelsebara råvaror, vilket papperspåsen är. Rätt använd fungerar papperspåsen bra, även om den ibland ser blöt ut. På vår webbplats www.uppsalavatten.se/papperspase finns svar på många frågor samt tips för hur du använder papperspåsen och får den att fungera som bäst.

Tack för att du sorterar ditt matavfall!