Jag vidhåller att etanolen ger mindre effektiv körning

Replik till ”Orimliga räkneexempel om biobränsle” (15/2) av Håkan Walterson och ”Felaktigt om bränsleåtgång” (17/2) av Annika Härlin.

Insändare2022-02-19 09:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först och främst vill jag tacka UNT för att publicera min, av många uppskattade, insändare (11/2) och att jag nu också ges möjlighet att få bemöta mer kritiska röster angående ämnen för min insändare: ökade bränsleåtgången, de onödigt höga bränslepriserna och tankar kring olika koldioxidavtryck.
Håkan Walterson insinuerar i princip att jag läst fel på min bensinmätare det vill säga inblandning av etanol i bensin har ingen betydelse för bränsleåtgången, han menar att min förklaringsmodell är usel och att koldioxidavtrycket inte har någon betydelse för helheten.
Annika Härlins balanserade svar ger Håkan Walterson rätt i uträkning av diesel men glömmer att nämna problemet för oss med etanol + bensin. Hon presenterar med utmärkt insikt problemen med biobränslen men ogillar det något utmanande tankeexperimentet i Ny Teknik, det vill säga betydelsen av vad du äter, vinklat på ett mycket intressant sätt. Tråkigt att kalla detta tankeexperiment ”klimatförnekartaktik” (hur man nu kan förneka klimat?)!
Svar: a) Jag vidhåller att det definitivt blivit dyrare att tanka, skadligare för bilen och mindre effektiv körning med etanolinblandning i bensinen. Förutom min egen erfarenhet när det gäller den sista punkten, lutar jag mig bland annat emot ”Så kan bilen dra mindre bränsle” med docent Andreas Cronhjort, förbränningsmotorexpert (KTH). Jag utgår från att han känner till den aktuella forskningen om biobränslen och hans förklaringsmodell, där han visade att etanol innehöll mindre energi än bensin, blev min inspirationskälla. 
b) Jag menar också att det finns anledning att diskutera andelen koldioxidavtryck totalt det vill säga inte bara fossilt bränsle separat, utan mer i sitt sammanhang som att se på transporter, kost, kläder till exempel och även uppmärksamma skövling av regnskog, misshushållning av skog och grödor med mera. Kost och dess koldioxidavtryck diskuteras ofta i media. I min insändare gör jag en poäng av detta och där menar jag att koldioxidavtrycket av kost inte är försumbart!
Jag avslutar med att jag verkligen hade uppskattat om någon nappat på min utmaning och byggt vidare på min insändare med information om till exempel olika biobränslen, tankar om energikostnader och/eller tankar kring koldioxid och fotosyntes med mera.