Sköter du de flesta av alla dina ärenden via nätet? Du kanske kollar Facebook, Twitter och diverse andra sociala medier flera gånger om dan? Strömmar musik, film och TV-program? Kollar Youtube? Lagrar alla dina bilder i ”molnet”? Spelar spel? Tippar och spelar på casino och ”bettingsajter”? Beställer hem mat och kläder? Hur många gånger om dagen ”googlar” du? Chattar med kompisar? Kollar bankkontot? Hur många appar har du i mobilen? Och på Facebook lägger du så klart upp en massa bilder och filmklipp så dina vänner i realtid skall se var du är och vad du gör. Och så vidare , och så vidare
Och du tror kanske att allt digitalt är miljövänligt, för man behöver ju inte skicka ”en massa papper”. Då kan det kanske vara bra att veta att all världens internettrafik leder till minst lika stora utsläpp av koldioxid och förorenar atmosfären minst lika mycket som all världens flygtrafik. Och internettrafiken har de senaste åren ungefär fördubblats vart tredje år. Många (de flesta?) svenskar är uppkopplade mot internet flera timmar om dagen. En mycket oroande utveckling.
Det är dock inte din mobil som är den ”stora boven”. Det är alla serverhallar och datorservrar runt om i världen, som kräver stora mängder el för sin drift. Dessutom krävs ungefär ytterligare ca en tredjedel av den elmängden för att kyla bort den bildade värmen (lyssna gärna på vetenskapsradion klotet från sön 3/3) Och globalt är det fortfarande så att ungefär 80% av all el produceras med olja, kol eller gas. Vår svenska el är ganska ren och koldioxidfri och dessutom (än så länge) relativt sett billig. Google, Facebook med flera har upptäckt detta och investerar nu i serverhallar i Sverige för att möta den snabba expansionen (se intressant artikel i UNT den 31/8). Men när du googlar kanske du kopplas upp mot en server någon annanstans i världen med kolkraft som drivkälla. I framtiden kan vi så klart hoppas på att all el är förnybar, men dit är det långt.
Flyget har fått ta på sig rollen som den stora miljöboven. Ordet ”flygskam” har redan hunnit bli ett välkänt begrepp. Men vi borde kanske också införa begreppet ”internetskam”. Internet, liksom flyget, gör mycket stor global nytta. Men också stor skada för miljön. Och en förfärande stor andel av allt surfande är med stor sannolikhet onödig. UNT-artiklar den 30 augusti och 1 september om våra barns mobil- och Youtube-vanor är oroande läsning. Lägger vi sedan till den skada på vår miljö som surfandet leder till, blir det ännu mer oroande.
Sådär, nu har jag antagligen ”svurit i kyrkan”, men sanningen kan ibland vara obehaglig och det är viktigt att vi blir medvetna om hur vi påverkar vår miljö på alla sätt. Gör gärna som Greta, flyg mindre, men glöm inte att samtidigt surfa mindre. För att rädda vår miljö.