Ingen vet väl längre vad gästfrihet betyder

"Samtidigt som de som söker asyl i Sverige får en fattigare, osäkrare och alltmer inskränkt tillvaro – gäller motsatsen för infödda svenskar." skriver insändarskribenten om migrationspolitiken i Sverige.

Finansministern Elisabeth Svantesson vill att Sverige och svenskarna ska bli rikare. Samtidigt får asylsökande det allt fattigare och tillvaron inskränks i högre utsträckning. Den brist på gästfrihet Sverige visar påminner insändarskribenten om en scen i Emil i Lönneberga.

Finansministern Elisabeth Svantesson vill att Sverige och svenskarna ska bli rikare. Samtidigt får asylsökande det allt fattigare och tillvaron inskränks i högre utsträckning. Den brist på gästfrihet Sverige visar påminner insändarskribenten om en scen i Emil i Lönneberga.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Insändare2024-12-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året sökte 12 498 personer asyl i Sverige. De som fick bifall på sin asylansökan hade varit nästan ett år i Sverige (360 dagar i genomsnitt). För dem som fick uppehållstillstånd för att det var omöjligt att utvisa dem (så kallade verkställighetshinder) var väntetiden 1 879 dagar, mer än fem år i genomsnitt.

Regeringen vill avskaffa rätten för asylsökande att själva ordna med bostad. Enligt migrationsministern har den lett till problem med trångboddhet, segregation och utanförskap. Utredningen om en ny mottagandelag har föreslagit att Migrationsverket ska bestämma var alla asylsökande ska bo. Medan verket utreder vilka som ska få stanna i Sverige ska de som sökt asyl bara få röra sig i det län där de har placerats. De måste registrera sin närvaro och ska straffas om de utan lov passerar en länsgräns. Rätten att arbeta begränsas också: först efter sex månader kan man få rätt att arbeta.

Förslagen bygger på föreställningen att integrationen blir bättre om Migrationsverket startar en omfattande pensionatsrörelse, om de som söker sig till Sverige placeras tillsammans i särskilda (och avskilda) bostäder, hindras från att lära sig svenska och inte får arbeta på minst ett halvår.

Uppehållstillstånd för asylsökande gäller som längst i tre år, men regeringen vill att tillstånden ska kunna återkallas tidigare. I direktiven till Utredningen om skärpta krav på hederligt levnadssätt skriver regeringen: ”Den som befinner sig i Sverige och åtnjuter svensk gästfrihet har en skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkningen.” Även yttrandefriheten ska enligt regeringen kunna begränsas för personer med tillfälliga uppehållstillstånd.

Samtidigt som de som söker asyl i Sverige får en fattigare, osäkrare och alltmer inskränkt tillvaro gäller motsatsen för infödda svenskar. ”Vi vill att både Sverige och svenskarna ska bli rikare”, sa finansministern när hon presenterade regeringens budgetförslag. Några planer på att svenskarna ska hålla sig inom landets gränser – eller bestämda länsgränser – har inte presenterats, tvärtom ska det bli billigare att flyga och köra bil.

Den svenska gästfriheten liknar numera den gästfrihet som den fina fru Petrell visade Emil från Lönneberga och hans familj.

På sitt kalas i Vimmerby serverade fru Petrell lite uppvärmd fiskpudding och en skål vattning blåbärssoppa. Själv unnade hon sig kalvfilé och en stor bit marsipantårta.