Informera de andra om trädens betydelse!

Kommentar till Viviann Blomgren som svarade Kajsa Uhlin som undrade över återplantering av avverkade träd runt slottet den 29 april.

Avverkat lärkträd i Ulleråker.

Avverkat lärkträd i Ulleråker.

Foto: Anna Knöppel

Insändare2022-05-16 08:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Viviann! Du svarar Kajsa Uhlin den 8 maj att träden är mycket viktiga för staden. Att de levererar ekosystemtjänster som bland annat temperaturutjämning, fördröjning av dagvatten, binder damm och partiklar i luften och avger syre. Du berättar att de är hem för fåglar och insekter och inte minst att träden skapar trivsamma miljöer för människor att vistas i. Helt rätt har du i att det tar många år för ett nyplanterat träd att ersätta ett fullvuxet träd med stor kronvolym.

Jag undrar om du skulle kunna vara bussig och berätta samma saker för dina kommunkollegor i plan- och byggnadsnämnden, inklusive kommunstyrelsens ordförande?

De verkar nämligen inte vara uppdaterade om äldre träds betydelse och skyddsbehov. De kanske dessutom lyssnar mer på dig än på medborgarna – tro mig, vi har försökt. Passa gärna på att även informera länsstyrelsen då de också verkar ha glömt, och därför beviljar kommunen den ena avverkningsdispensen efter den andra. Man skulle nästan kunna tro att ett osunt kamratskap växt fram mellan kommunen och denna tillsynsmyndighet när man läser de lättvindiga och motsägelsefulla dispensbesluten.

Du informerar vidare att parkenheten vid stadsbyggnadsförvaltningen är restriktiva med att ta ner friska träd. Så märkligt att denna restriktivitet inte gällde de elva friska alléträd som togs ner i Ulleråker nyligen, under fåglarnas häckningstid, trots att alléträd är alldeles särskilt skyddsvärda både av kulturmiljö- och biotopskäl.

Restriktiviteten gällde inte heller ett ansenligt antal av Ulleråkers friska, gamla lärkträd som togs ner i mars. Detta lärkbestånd till vilket bändelkorsnäbben troget återvänder varje år och som lockar både ornitologer och amatörfågelskådare från vida omkring. Inget särskilt samråd krävde länsstyrelsen heller när Ulleråkers över 200 år gamla friska tallar avverkades för en dryg månad sedan. Man kan undra om kommunen töjer olika mycket på restriktiviteten beroende på vilket område det handlar om? Runt slottet kan marken inte exploateras, så där kostar man på sig att vara mer restriktiv – dessutom med Uppsalaborna på första parkett.