Inför mer hemkunskap – skär ner på slöjden

Det är inte rimligt att så många skoltimmar läggs på slöjd istället för hem- och konsumentkunskap, skriver Agnes Bergman-Kyllönen.

Agnes Bergman-Kyllönen på Stordammens skola tycker det är alldeles för lite hem- och konsumentkunskap i läroplanen.

Agnes Bergman-Kyllönen på Stordammens skola tycker det är alldeles för lite hem- och konsumentkunskap i läroplanen.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2024-04-20 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag går i sjätte klass och det här är mitt första år med hem- och konsumentkunskap. I hem- och konsumentkunskapen lär vi oss elever att sköta om hemmet och att veta vad hushållsbudgeten innebär. Vi lär oss även om ekonomi, miljö och matlagning.

För det första: när vi elever får lära oss mer om hållbar matlagning, återvinning och miljö får vi se med våra egna ögon hur det kan påverka miljön med mat. Att det dels kan påverka negativt men också positivt.

Ett annat sätt att se på saken är när du har tänkt att flytta hemifrån, så vet du inte hur du tvätta, städa eller diska. För hem- och konsumentkunskap handlar ju inte bara om matlagning. När jag flyttar hemifrån vill jag kunna ta hand om mig och mitt hem! Tycker inte alla att det är rimligt att man ska kunna ta hand om sitt hem?

Nu tänker ni att det finns ett visst antal pengar som man ska lägga på hem- och konsumentkunskapen. Men då vill jag säga att man till exempel kan lägga lite mindre pengar på tyger till slöjden. Man måste inte ha alla tyger för att kunna göra saker som är små som man bara slänger sedan. För hem- och konsumentkunskapen är mer än bara matlagning och pengar!

För det sista vill jag vara tydlig med att om man lägger ihop antalet timmar i hem- och konsumentkunskapen motsvarar det 40 timmar, enligt Skolverket. Om man jämför det med slöjden så har de 140 timmar, tycker ni att det är rimligt? Varför ska ett ämne som du använder i skolan ha 140 timmar medans ett ämne som man har med sig livet ut ha 40 timmar? Dessutom motsvarar hem- och konsumentkunskapen mindre än 2% av alla skolämnen.

Ge mer pengar till hem- och konsumentkunskapen så får du ett nyttigare och enklare liv.