Illa förberedd Nato-ansökan

Att Turkiet sätter käppar i hjulet för Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap visar hur illa förberedd den här ansökan är. Det skriver Hans Jivander i Uppsala.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i FN 2017.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i FN 2017.

Foto: Richard Drew

Insändare2022-05-25 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den pågående rapporteringen om den svenska Nato ansökan och Turkiets bestämda uppfattning att inte godkänna denna är intressant. Svenska och finska politiker och ministrar har farit till USA för att få reda på om amerikanska politiker med presidenten i spetsen kan ge goda råd och förhandla med Turkiet för att bana väg för ansökarländerna. 

Sverige kan komma att ge eftergifter till Turkiet som betalning för ett medlemskap. Det visar att svensk inrikes- och utrikespolitik kan komma att bestämmas av andra länders intressen om Sverige blir Natomedlem. Därför är jag motståndare till svenskt Nato medlemskap. 

Glöm inte bort hur Natos militärt starkaste medlem, USA, åsidosätter FN stadgan genom sina anfallskrig mot Irak och Afghanistan. Vill vi verkligen alliera oss med en sådan labil och kärnvapenförsedd nation?

Ebba Busch, KD, talade i riksdagsdebatten om Nato och om Rysslands imperialism. Den amerikanska imperialismen nämns inte i Nato debatten.

Att Turkiet sätter käppar i hjulet för Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap visar hur illa förberedd den här ansökan är. 

Skrämselpropaganda och brådska har segrat över eftertänksamhet och besinning. Det är intrycket efter den hastiga reträtten inom de ledande socialdemokratiska kretsarna. 

Det är ett ödets ironi att det stora offret i Socialdemokraternas hantering av Natofrågan är just demokratin eftersom beslutet om Natoansökan har fattats utan bred diskussion och demokratiskt inflytande av folket. Ironiskt nog sker detta offer av demokrati drygt 100 år efter demokratins genombrott i Sverige. 

Den svenska högern jublar, Nato har varit deras önskemål sedan länge. 

Det viktigaste motivet för svensk anslutning till Nato har varit att det finns ett hot mot Sverige som en följd av kriget i Ukraina. Det är ett folkrättsbrott, men innebär det ett hot mot svensk säkerhet? Rysslands militära insatser i Europa de senaste 30 åren har handlat om att ta ställning för lokala majoriteter som ansett sig ha hamnat på fel sida av en nationsgräns när Sovjetunionen upplöstes. Rysslands pågående angrepp mot Ukraina och den förödelse det innebär måste fördömas, men det innebär inget hot mot Sverige. Om vi allierar oss med ena sidan kommer vi att bli ett mål för den andra sidan i ett eventuellt kommande krig. 

Spänningarna ökar i Östersjöregionen som en följd av Sveriges och Finlands Nato ansökningar. Nato medlemskap innebär inte ökad säkerhet, det kan i stället bli ett hot mot vår säkerhet. Dra tillbaka ansökan om medlemskap i Nato!