Hur ska klimatmålen bli verklighet?

Vilka konkreta åtgärder har Uppsala kommun för att nå klimatmålen, undrar Astrid Arvidson, Karla Backlund, och Aino Matthis.

Vilka konkreta åtgärder har Uppsala kommun för att nå klimatmålen, undrar Astrid Arvidson, Karla Backlund, och Aino Matthis.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-03-12 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världsnaturfonden har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad tre gånger, huvudsakligen för sina ambitiösa målsättningar. Uppsala har bland annat målet att vara fossilfritt till 2030.

Nu undrar vi hur målen kommer att förverkligas. Kommer vi att vara fossilfria 2030? Och vad är det tänkt att betyda i vårt vardagliga liv?

Vi vet, från de samtal vi haft med folk som ser våra manifestationer på stan, att det finns mycket oro, bedrövelse och engagemang för klimatet! Vi får mycket frågor om kommunens klimatplan. Så, hur mycket har hänt hittills?

"Nog med tomma löften" är mottot för Fridays For Future:s internationella kampanjdag 19 mars - nästan som en inledning till kommunens klimatvecka 21-27 mars.

Därför ställer vi frågor till Uppsala kommun. Inte för att anklaga, utan för att vi är mycket oroliga. Det är bråttom!

Tidigare har det funnits en dialog mellan klimatrörelsen och ansvariga på kommunen. Vi vill gärna återuppta och utveckla den dialogen. 

 Tänk om det fanns samma uppmärksamhet på klimatkrisen som på pandemins utveckling!

Eller, vänd på det: tänk om det var lika klent med uppmärksamhet på pandemin som på klimatkrisen...det skulle bli en katastrof. Vi får inte gå i fällan att prioritera ned det största hotet, bara för att det inte är i blickfånget just nu.

 Uppsala kommuns stiliga målsättning ska väl inte eka tomt, vi förväntar oss handfast planering och kommunikation med oss medborgare. Nog med tomma löften!

 För Fridays For Future Uppsala: