Hur lär vi oss att leva jämsides med vargen?

Kommentarer till tidigare insändare om Siggeforavargarna.
Det problematiska med varg är att den har varit borta från vårt land i många år. För oss i dag är vargen något nytt och främmande när den nu återetablerar sig efter många års frånvaro.

Frågan är inte om vi ska ha varg utan hur vi ska lära oss att leva jämsides med vargen, skriver Per Axell.

Frågan är inte om vi ska ha varg utan hur vi ska lära oss att leva jämsides med vargen, skriver Per Axell.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-08-12 15:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt nytt och främmande kan ibland upplevas som skrämmande och hotfullt. Inte minst med vargens kulturella ok den bär, den symboliserar både ondska och djävulen inom religion och vidskepelse. 

Vi är inte vana att ha varg i våra marker jämfört med andra länder där vargen aldrig har varit utrotad. I själva verket är vargen en del av vår fauna och har varit det sedan den senaste istidens slut då vargen vandrade in tillsammans med den övriga faunan inklusive människan till det som kom att bli Sverige. Och den kommer att fortsätta att vara en viktig del av vår natur. Vi har ett riksdagsbeslut på att vi ska ha minst 300 vargar i Sverige. 

När vi väljer att bosätta oss på landet med naturen in på knuten, eller om vi har vår näringsutkomst från naturen uppstår ibland konflikt mellan de vilda djuren och vår verksamhet. Älg, rådjur och vildsvin skadar våra odlingar, och rovdjur, som varg kan som Göte Lindgren påpekade, åstadkomma skada på tamdjur. Det är inget som vi från Rovdjursföreningen vill förringa. Men jag vill i detta sammanhang informera om att Rovdjursföreningens medlemmar monterar rovdjursavvisande stängsel helt ideellt åt de djurägare som så önskar. Det finns exempel på framgångsrik fåravel i varglän trots att man är omringad av vargrevir. Så om det är detta som Göte Lindgren menar är problemet med en vargetablering så går det att åtgärda. 

Eller är det jaktintresset som bekymrar honom? Svenska Rovdjursföreningen är inte emot jakt. Men den ska vara etisk och laglig, vilket jag utgår från att både Göte Lindgren och Torsten Nilsson kan enas kring. Det finns fler exempel på att jakt kan förekomma inom ett vargrevir. Forskningsprojektet Grensevilt har visat att mänsklig jakt är den främsta dödsorsaken för älg även inne i vargrevir, så att vargnärvaro skulle påverka jakten negativt stämmer inte. Vår tillvaro förändras ideligen och då gäller det att anpassa sig till den nya situationen. Det går om man vill. Vargen är dessutom den enda predatorn förutom människan som kan påverka vildsvinspopulationen, vilket jag tror att de flesta människor önskar. 

Frågan är inte om vi ska ha varg utan hur vi ska lära oss att leva jämsides med vargen.