En kommentar till nyheten att en majoritet av våra styrande vill höja olika skatter :
Det är rätt märkligt att våra politiker i allmänhet inte tycks förstå skillnaden mellan verkligheten och sin egen politiska vilja.Några anser att det är "rättvist" att somliga människor skall betala en mycket större andel av sin lön i skatt än andra. Vänligen förklara vad den rättvisan består i.
Den urgamla beskattningen med "vart tionde" till kyrkan och så vidare den var ju garanterat lika för alla, den var således "rättvis" i ordets vanliga betydelse.
Om man nu vill höja skatterna ännu mer på de allra största inkomsterna så försvinner ju dessa beskattningsbara inkomster allt eftersom, för de som "drabbas", de ändrar sina förutsättningar för beskattning eller kanske till och med flyttar från Sverige och det minskar ju garanterat skatteinkomsten till stat och kommun.
Alla minns väl hur Ingvar Kamprad, som skapade tiotusentals jobb i Sverige, flyttade ut just av dessa skäl. Egentligen borde politiker väl vilja få fram många fler höginkomsttagare att beskatta eftersom att den som i dag har en lön motsvarande 20 industriarbetare, betalar ju skatt som cirka 35 sådana gör. Han belastar dessutom all samhällsservice, vård och omsorg som 1 person – inte som 35.
Det är även rätt märkligt att man vill ändra på något som tycks fungera bra. Finansministern har ju "fyllt ladorna" så Sveriges ekonomi har hon betraktat som god, detta trots att hon haft många "borgerliga" skattesänkningar kvar att jobba med.
En "orättvis" skatt, snudd på kanske olaglig, är nog det att man först beskattar elförbrukningen och så läggs moms på den skatten. Det är väl i klartext skatt på skatt.
Hur kan det vara rättvist att vissa betalar mer
Märkligt att vilja höja skatterna trots att man anser att Sveriges ekonomi är god, skriver Pekka Jonzon.
Egentligen borde politiker vilja få fram fler höginkomsttagare att beskatta, skriver Pekka Jonzon.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.