À propos de nämndemän som i Solna tingsrätt med ovidkommande argument friat en man som borde fällas frågade UNT på ledarplats hur de kunde hamna i Centern. Det aktualiserar en gammal fråga hur mycket partiernas nomineringskommittéer vet om dem, som de nominerar till olika kommunala nämnder och styrelser. För det är inte första gången politiskt valda inte röstar enligt sitt partis värderingar.
Till de tyngsta posterna vet förstås kommittéerna vilka de nominerar men det är ju så många poster som ska tillsättas och ingen nomineringskommitté lär känna till alla som nomineras.
Jag tycker att nomineringskommittéer i fortsättningen ska anmoda alla som de vill nominera, att skriftligen ange på vilka punkter den har annan uppfattning än partiets valprogram vad gäller frågor inom resp. nämnds/styrelses ansvarsområde. Man ska inte kräva att alla ställer upp på allt som står i partiets kommunala valprogram. Om de som har andra förslag ger skäl som nomineringsgruppen och senare valmötet finner respektabla och förenliga med partiets grundvärderingar kan de väljas.
Men nog är det rimligt att kandidaterna informerar i förväg om de vill avvika från partilinjen i frågor som de får beröring med om de blir valda? Enklaste sättet att få veta det är att rutinmässigt begära skriftligt svar på denna självklara fråga.
Vad tycker ordförandena i dagens partipolitiska nominerings-kommittéer?