Hundratals miljoner från läkemedelsbolag till läkare

Stora överföringar görs från läkemedelsbolag till sjukvårdspersonal. Vill eller vågar man inte nu heller göra något åt detta problem? Det undrar Per-Olof Göteby.

Risken för omfattande överförskrivningar med risk för allvarliga läkemedelsbiverkningar torde vara uppenbar, menar skribenten.

Risken för omfattande överförskrivningar med risk för allvarliga läkemedelsbiverkningar torde vara uppenbar, menar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2023-08-20 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lördagen den 5 augusti kunde vi i UNT läsa om att hundratals miljoner överförs från läkemedelsbolagen till sjukvårdspersonal framför allt till läkare som i gengäld förskriver läkemedel ifrån dessa läkemedelsbolag. Man har svårt att tro att beloppet är sant och man tar sig för pannan om det är sant. Risken för omfattande överförskrivningar med risk för allvarliga läkemedelsbiverkningar torde vara uppenbar.

I mitten av 1970-talet arbetade jag på ett sjukhus med personalfrågorna och kunde då på nära håll redan då se detta fenomen. Jag upplevde det då som tabubelagt att ifrågasätta varför inga åtgärder vidtas för att förändra detta.

Det var inte ovanligt att läkare, ibland med respektive, blev bjudna till olika läkemedelsbolag i Europa bland annat till Schweiz. Ett vanligt upplägg var en dags visning av företaget och information av dess produkter. 

Därefter följde ofta ett par turistdagar med fria aktiviteter. Allt ofta betalt av läkemedelsbolaget. Sett med dagens bakåtvända kikare så är väl detta en form av korruption. Det har nu gått 50 år och problemet tycks kvarstå. 

Är det för mycket begärt att de styrande sätter stopp för denna oegentlighet? Läkemedelsbolagen gör inte detta av välgörenhet. Vill eller vågar man inte nu heller göra något åt detta problem?