Enligt Arbetsmiljöverket dör ungefär 3000 människor varje år i Sverige av sjukdomar eller skador till följd av sitt arbete. Dessutom dör årligen 40-50 personer på sin arbetsplats. 2023 dog så många som 65 personer på grund av arbetsplatsolyckor. Tittar man bara på de som dör av psykisk stress på grund av arbetet handlar det om 700 människor varje år. Ny forskning tyder på att var 20:e person som tar livet av sig gör det på grund av arbetsrelaterad mobbning.
På många arbetsplatser där människor avlider finns inget skyddsombud. Den 23 oktober firas Skyddsombudens dag. Att ha ett skyddsombud är ett skyddsnät för verksamheter. Vi samarbetar med chefer för att se till att personalen mår bra och orkar med arbetet, att göra varje dag tryggare för alla anställda och förhoppningsvis minska antalet personer som far illa på grund av sitt arbete.
Jag jobbar inom vården. På min arbetsplats har vi patienter som på grund av bland annat hjärnskador kan bli utåtagerande och i vissa fall våldsamma. Vi möter dagligen människor i chock, såväl patienter som anhöriga. Risken att hamna i fysiskt farliga situationer existerar, men det finns en ännu större risk: psykisk stress och utbrändhet. Mitt arbete som skyddsombud för Kommunal handlar till stor del om att mina kollegor ska få tillräcklig återhämtning och att arbeta för ett öppet klimat, att alla ska känna att de kan berätta när det blir tufft. Vi ställs varje arbetspass inför situationer på liv och död. Det klarar man inte själv.
Heja alla skyddsombud på vår dag! Vi gör ett fantastiskt jobb i skymundan. Vi räddar liv.