Har vi något val?

De förutsättningar som vi i dag tar för givet kan på en valperiod hastigt förändras, skriver Leif Hägg.

De förutsättningar som vi i dag tar för givet kan på en valperiod hastigt förändras, skriver Leif Hägg.

Foto: Hanna Franzén/TT

Insändare2018-08-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En valrörelse som handlar om vi eller dom, där partier försöker skapa en fiende som kan beskyllas för allt elände. Att genomskåda taktiken är inte så lätt i det mediesamhälle som i dag råder. Osanningar och falska påståenden sprids med vindens hastighet. Syftet är att skapa förutsättningar för en samhällsordning som gynnar ett fåtal. Med en kritisk källgranskning kan du undvika att sprida falska påståenden och rykten.

Löften om högre status (lön) för vissa grupper hörs ofta, men det skall finansieras, inom stat, landsting, och kommun genom ökade skattemedel. Eller färre anställda, samma inom den privata sektorn ökade priser eller avsked.

Att genom löften om skattesänkningar och samtidigt avge löften om stora satsningar i samhället, verkar för oss väljare som ett trolleri. Prioriteringar som görs inom politiken drabbar vissa områden eller grupper. Med ökade skattebidrag till solfångare och försvar så minskar man möjligheten att finansiera bidrag till assistentstöd, handikappade skola och omsorg. Det är viktigt att alla grupper har några ledamöter som försvarar dina rättigheter vid fördelning av resurserna.

Med kryss på valsedeln kan du förstärka din företrädares maktposition.

Akta dig för att falla för sortering av människor i grupper, det är individer med olika förutsättningar som har drömmar om deltagande och trygghet liksom du.

De förutsättningar som vi i dag tar för givet kan på en valperiod hastigt förändras om vi får en riksdagsmajoritet som börjar sortera ut olika grupper som oviktiga och viktiga. Det ger ett samhälle med stora motsättningar, och det är inte du som tjänar på det. Välj en valsedel med ett politiskt program som du kan stolt försvara i efterhand, låt oss slippa ett valresultat där vi frågar oss vad har vi nu ställt till med.

Läs mer om