Har UKK verkligen koll på brandsäkerheten?

Det finns viktiga frågor att ställa angående säkerhetsarbetet på Uppsala Konsert och Kongress, tycker Johan Mörner.

Skribenten Johan Mörner ställer sig frågande till hur förankrade UKK:s evakueringsplaner är i verkligheten.

Skribenten Johan Mörner ställer sig frågande till hur förankrade UKK:s evakueringsplaner är i verkligheten.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2024-04-06 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är regelbundna besökare på UKK, med abonnemang på konserter, solister och ibland andra evenemang.

Varje gång funderar jag över brandsäkerheten. När ett normalt ”event” slutar blir det långa köer vid rulltrappan på översta våningen där vakter hindrar oss från att gå ner eftersom det annars blir förstoppning längre ner i systemet. Den högra rulltrappan används inte, trots att den skulle kunna dubbla flödet.

Ni hävdar att ni har evakueringsplaner, utbildad personal, med mera. Utmärkt! Nu vill jag bara veta en sak: har ni genomfört en övning med en verklig evakuering av en fullsatt konsertsal? Planer och teoretiska beräkningar är en sak, men har ni kollat att de verkligen fungerar i en riktig situation med riktiga människor?

Jag vet av erfarenhet från till exempel konserterna med kammarorkestern att en stor andel av publiken är gammal, 80+, och rör sig långsamt, har käpp, rollator med mera. Hur klarar de sig i en paniksituation?

undefined
Robin Akrap, driftchef och säkerhetsansvarig på Uppsala Konsert och Kongress.

Svar från Robin Akrap, driftchef och säkerhetsansvarig på Uppsala Konsert & Kongress:

Ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är en helt central del av den dagliga driften hos oss på UKK. Det SBA som utformats specifikt för UKK innefattar regelbundna kontroller av ett omfattande brandskydd – nödutgångar, utrymningsvägar, brandsläckare, branddetektorer, talat brandlarm och sprinklers. För att leda ut brandgaser ur Stora salen finns forcerad ventilation och i övriga utrymmen rökluckor.

Enligt UKK:s SBA genomförs en större utrymningsövning minst vartannat år. Då får vår utrymningsorganisation (publikvärdar, serveringspersonal, tekniker med flera) tillfälle att aktiveras och utrymma byggnaden enligt utrymningsplanen. I maj 2023 höll vi vår senaste övning i Stora salen med cirka 1100 personer i lokalen. Övningen gick felfritt och salen var utrymd på några minuter.

Utrymning från Stora salen sker via sex nödutgångar till tre utrymningstrapphus (av totalt fem i hela byggnaden) som leder till utgångar på samtliga sidor av UKK. Sex publikvärdar och en utrymningsledare är alltid på plats i salen, beredda att leda utrymningen. Utanför salen finns en ansvarig värd och upp till fyra ordningsvakter som kan bistå utrymningsarbetet. Ansvarig personal utbildas regelbundet och alla nyanställda får en introduktion i brandskyddet.

Besökare i rullstol eller som på andra sätt är begränsade att röra sig är givetvis en riskfaktor invägd i SBA. I utrymningsorganisationen finns en särskild grupp med ansvar för deras utrymning som kan sätta dem i säkerhet i brandceller. Brandceller finns på ett flertal platser runt om i byggnaden; vid utrymningstrapphus och i flera av våra salar och konferensrum. Vid brand är cellen säker i minst 60 minuter, vilket skapar tid för räddningspersonalens vidare utrymning.

Vi är också väl medvetna om de logistiska problem som kan upplevas efter evenemang i Stora salen, när upp till 1120 personer ska ta sig ut. För att kunna styra flödet ner genom huset och undvika ”flaskhalsar” på väg till garderoben kan vi välja att stänga av den högra rulltrappan. Personal och ordningsvakter svarar gärna på frågor om rutinerna. Det är återigen en fråga om säkerhet när många personer ska lämna byggnaden samtidigt. Säkerheten för våra besökare går alltid först och kommer alltid att vara vår högsta prioritet.