Replik på Jacob Spangenberg och Margareta Widén-Berggrens svar 20/8 på insändaren ”Vi anhöriga är beredda att hjälpa till” 2/8
Tack för ett svar i positiv anda på vår insändare där ni säger ”Ja vi är beredda att hjälpa till för att förbättra kvalitén på äldreomsorgen i vår kommun”. Eftersom situationen inom äldreomsorgen är allmänt känd som krisartad så låt oss inte förspilla någon tid utan snabbt ta itu med att hjälpa brukarna och deras anhöriga till en bättre situation. Vi föreslår därför följande.
1. Effektiva samarbetsformer skapas mellan politiker, socialförvaltning och anhöriga. En samarbetskommitté skapas, som belyser missförhållanden och föreslår åtgärder.
2. Snabba insatser görs för att kommunen ska uppfylla socialtjänstlagens krav på bland annat social dokumentation. Lagen är till för att följas.
3. Planera äldreomsorgen enligt de nationella riktlinjer och rekommendationer som centrala myndigheter ger ut. Riktlinjerna och rekommendationerna bygger på forskning och erfarenheter av mångårigt arbete med gamla och sjuka människor.
4. Socialförvaltningen åläggs att i sin verksamhetsberättelse, där delar av äldreomsorgens kvalité beskrivs, spegla, inte bara resultatet av Socialstyrelsens årliga enkät till boende på äldreboenden (svarsfrekvens ca 50%) med frågor av typ om de boende trivs, tycker om maten mm. utan också redovisa konkreta fakta av typ hur många fallolyckor och felmedicineringar som skett, hur långa larmtiderna (tiden från det den boende trycker på trygghetslarmet till dess någon kontrollerar vad som hänt) varit och hur lång nattfastan är (tiden från sista måltid på kvällen till första dagen efter). Med den typen av redovisning kan kommunpolitikerna lättare följa äldreomsorgens kvalitet och se hur organisationen fungerar.
5. Förbättra den synnerligen bristfälliga informationen till boende och anhöriga såväl när det gäller stora övergripande frågor som mindre vardagsproblem, som ställer till förtret.
Den rådande pandemin ursäktar inte att dessa frågor dras i långbänk. Många av de boende lider svårt av den stora bristen på kompetent vårdpersonal. Utbildning och erfarenhet måste premieras och en dräglig arbetsmiljö skapas för personalen. Endast härigenom kan vi få en äldreomsorg som ger brukarna en värdig tid i slutskedet av livet.