Har Gunnar Hedberg blivit populist?
Jag kan självklart hålla med om att snöröjning och halkbekämpning måste prioriteras. Även om det innebär en hög kostnad för kommunen kan brister i snöröjningen skapa andra samhällsekonomiska kostnader för vården och för enskilda om en olycka sker på grund av halt underlag. Gunnar Hedberg blandar ihop korten när han påstår att investering i ny effektiv kollektivtrafik skulle hindra möjligheterna till bättre snöröjning. Det är helt enkelt inte sant.
Uppsala har beviljats miljardbelopp i stadsmiljöavtalsstöd av staten för att bygga ut spårväg. Om man inte bygger spårväg – utan istället satsar på buss, så kommer kostnaderna förmodligen inte bli lägre – utan högre. Man får inte något statsstöd, men måste ändå bygga ut separata busskörfält med hög prestanda vilket i praktiken är lika stora kostnader som att skapa stabilt vägutrymme och broar som för spårväg, minus räls och elledningar. Det blir också extremt större trängsel i centrum när fler bussar ska få plats, vilket förmodligen skulle kräva en stor torgyta för bussuppställning. Det blir ökad trängsel med resenärer på bussarna, vilket leder till att privatbiltrafiken riskerar att hållas uppe eller öka, vilket i sin tur leder till ökad trängsel och svårigheter för yrkestrafiken att komma fram. Busstrafiken strukturerar inte heller staden, som spårväg gör, och det blir färre platser där företag vill investera i kontor och arbetsplatser. Det tar längre tid att resa. För kommunens ekonomi är det avgörande att Uppsala utvecklas klimatsmart. Det vet förstås Gunnar Hedberg, men han blundar nog lite med ena ögat.
Snöröjningen måste bli bättre:
Cykel- och gångvägar bör sopsaltas så att gående och vintercyklisterna kommer fram i de viktiga stråken.
Cyklister bryter mot lagen och cyklar på trottoarer när cykelbanorna inte är röjda, vilket skapar stor risk för gående. Det måste beivras.
Vid busshållplatser ska inte snöröjningen få lägga upp en snövall som hindrar passagerare att gå på bussen.
Fastighetsägare har ansvaret att röja trottoarerna – det är extremt dåligt skött av vissa fastighetsägare. Tillsynen måste öka.
Den kommunala ekonomin är komplex, och i svåra tider så måste man spara. Ingen skulle komma på tanken att inte snöröja vägarna för att biltrafiken ska komma fram, så varför då spara på cyklister och gångtrafikanter? Det finns självklart bättre sätt att spara, eller varför inte öka intäkterna genom att lägga högre avgifter på dåligt samordnade grävarbeten i gatorna?