För någon vecka sedan blev jag varse om att det pågår avverkning av träd och röjning i Sävja. Jag antog från början att det var en mindre omfattande insats av Uppsala kommun. Men det fortsatte och det blev ett stort projekt. Träd av olika storlekar fälldes. En del träd i området har en imponerande storlek och ålder. Större granar är viktiga för många fåglar som söker föda och för reproduktion. '
Olika mesarter är helt beroende av gran för sin överlevnad. Flera av dessa arter har minskat kraftigt i antal och skogsbruket anses ha en stor del i denna nedgång (BirdLife Sweden). Andelen grova och gamla träd (160 år och äldre) har sedan 1950-talet minskat kraftigt och utgjorde år 2000 ca 2 procent av beståndet av skog i Svealand (exkl. reservat; Skogsdata_2001_tema.pdf). Med detta i åtanke blir jag upprörd när kommunen fäller träd som enligt klassificering kan vara skyddsvärda.
Det är ett antal granar som är 90 cm eller mer i diameter som fällts. Jag har tittat på stammarna men kan inte så några synliga angrepp av granbarkborre. Det kan tyckas att detta inte har någon större betydelse om det tas ner några träd, men det är själva beteendet att fälla riktigt gamla träd med en ålder av 150 - 200 år som är upprörande. Vad är planen med detta? Kommer detta att fortsätta och även inkludera andra bestånd? Vad skall de fällda träden användas till?
Som läget är nu behöver vi alla träd som kan undvaras för att binda koldioxid. Dessutom ger det en känsla av vördnad att se dessa gamlingar (rekommenderar Granskogsfolket av David Thurfjell). Slutligen, det är viktigt att informera allmänheten om olika projekt som pågår genom att sätta upp skyltar avseende aktivitet, varför detta sker och hur länge det kommer att pågå. Detta kan stimulera till formulering av genomtänkt plan och motiv.