Som god man och förvaltare har jag under mina arton år som ställföreträdare sett hur våra uppdrag har blivit alltmer komplicerade. Att vara god man innebär ett stort ansvar för någon annans ekonomi, juridiska frågor och välmående. Samtidigt har samhällets krav ökat markant, regelverken blivit alltmer invecklade och de personer vi stöttar, alltmer utstötta och utsatta. Trots detta får vi som gode män sällan den utbildning vi behöver för att möta dessa växande utmaningar.
De flesta av oss går in i uppdragen med viljan att göra gott och hjälpa våra medmänniskor. Men utan tillräcklig utbildning och fortbildning kan vi inte alltid ge den hjälp och det stöd som krävs. Vi behöver bättre insikter i hur vi hanterar komplexa juridiska frågor, avancerade vårdbehov och ofta svåra ekonomiska situationer. Det handlar inte längre om att betala räkningar och hålla kontakt med myndigheter – det handlar om att navigera ett system som ibland känns överväldigande samt tar väldigt mycket tid.
Jag vill därför uppmana både stat och kommun att satsa på mer och bättre utbildning för gode män och förvaltare. En grundläggande kurs med ett prov att göra hemma på kammaren räcker inte i dagens samhälle. Vi behöver regelbunden fortbildning för att hålla oss uppdaterade på förändrade lagar och praxis, men också för att få stöd i att hantera svåra situationer där huvudmannens bästa står på spel.
Om vi ska kunna fortsätta göra vårt jobb på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, behöver vi verktyg för att möta de utmaningar vi står inför. Det är dags att lyfta betydelsen av vårt arbete och ge oss det stöd vi behöver – för huvudmännens skull.