Gårdsförsäljning en tillgång för Upplands turism

Grönt ljus för gårdsförsäljning är välkomnat – men gör det ännu enklare för kunden. Det tycker insändarskribenten och föredretta vinproducenten Stefan Eldh.

Kanske kan gårdsförsäljning skapa en ökad turism ut till Upplands rika landsbygd, om gårdarna får sälja äppelvin, skriver insändarskribenten.

Kanske kan gårdsförsäljning skapa en ökad turism ut till Upplands rika landsbygd, om gårdarna får sälja äppelvin, skriver insändarskribenten.

Foto: Kajsa Juslin

Insändare2025-01-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att gårdsförsäljning för lokalproducerade alkoholdrycker nu äntligen ser ut att bli verklighet gläder förstås undertecknad, som var den som först förde fram idén för snart 26 år sedan i en artikel i Dagens Nyheter. Dock är förslaget försett med den bisarra bestämmelsen att en kund, för att tillåtas köpa några flaskor, måste lyssna på ett föredrag alternativt bli upplyst om diverse fakta om tillverkningen – likadant varje gång, om kunden kommer tillbaka fler gånger. Denna påtvingade föreläsning måste bokas i förväg och betalas, vid varje besök. Detta bidrar till ett dra ett löjets skimmer över hela alkohollagstiftningen, inklusive Systembolagets monopol.

Samma monopol tillåts för övrigt att fortsätta sin korruptionsdrivande verksamhet, där enskilda inköpare gör sig rika tack vare sin makt att säga ja eller nej till importörernas offerter. Inköparnas beslut tas utan någon utomståendes insyn och utan angivande av skäl. Monopolets verksamhet måste nu granskas noga. Varför inte av Riksrevisionen, som hittills inte gett frågan någon uppmärksamhet – av någon för oss alla förborgad anledning. Det handlar om korruption satt i system i ett statligt bolag. Det är i och med det en demokratifråga och den har alltför länge tillåtits gå under offentlighetens radar.

Dock, om inte Systembolaget i sista stund lyckas förhindra genomförandet av den efterlängtade gårdsbutiksreformen – vilket inte skall helt uteslutas, monopolet har gjort sitt yttersta under alla år för att sätta stopp, och torde inte ge upp ännu – så kommer mindre lokala producenter att kunna starta upp verksamheter och locka besökande turister ut till vår rika landsbygd. Jag förutspår till exempel att äppelvin, framställt på ett professionellt sätt av de fantastiska uppländska äpplena, kommer ett bli en dryck som vi mat- och dryckesintresserade snart kommer att kunna stifta närmare bekantskap med. Till glädje för alla upplänningar!