Länsstyrelsen i Uppsala län har inom 32 olika områden beslutat om djurskyddsområden samt upphävande av tidigare djurskyddsområden i Älvkarleby, Tierps och Östhammars kommuner. Enligt beslutet är motivet till detta inte enbart skydd för sjöfågel, utan också till skydd för gråsäl.
Det senare trots regeringsbeslut den 22 december som ger Naturvårdsverket rätt att besluta om fortsatt licensjakt på gråsäl. Något som motiveras med de växande sälbestånden längs våra kuster som medför konsekvenser för fiskbestånden och kustfisket, både direkt och indirekt. Skador på nät och skador på fisk som fångats i näten är ett av skälen, liksom den parasit som sälarna bär som främst påverkar torskens kondition och levnadsvillkor på ett negativt sätt.
I ett pressmeddelande säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg: ”Situationen för flera fiskbestånd runt Sveriges kuster är allvarlig. Sverige behöver därför ta ett helhetsgrepp och se över alla våra verktyg för att möjliggöra återhämtning av bestånden. Regeringen ger därför Naturvårdsverket möjlighet att besluta om licensjakt på gråsäl och knubbsäl.”
Efter utvärdering har konstaterats att, bestånden av gråsäl i Östersjön har gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatsdirektiv. 2019 infördes därför en tillfällig möjlighet till licensjakt på gråsäl, och efter en utvärdering av Havs- och Vattenmyndigheten och Naturvårdsverket föreslogs att licensjakt fortsatt skulle vara möjlig.
Av årets 2 000 gråsälar som licensjakten längs vår Östersjökust medgett har i år endast 886 fällts, varav 75 gråsälar i Uppsala län.
Kanske finns det anledning för Länsstyrelsen i Uppsala län att ompröva delar av beslutade djurskyddsområden?