Gamla planer hindrar byggande

Föråldrade detaljplaner måste revideras om det ska gå bytta i kransorter som Läby,  skriver Stig Kihlén.

Föråldrade detaljplaner måste revideras om det ska gå bytta i kransorter som Läby, skriver Stig Kihlén.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2021-03-06 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konflikt mellan stad och land är onödig, enligt Erik Pelling i UNT 210222

”Vi vill att det ska finnas bostäder och tomter för de som vill bygga hus”, säger Erik Pelling . Hur passar detta in på en kransort som Läby, strax norr om Björklinge?

Här togs en detaljplan fram på tidigt 60-tal och som fokuserade på att: 

Undvika lokalt korsande trafik över dåvarande E4:an, eftersom motorvägen troligen skulle dröja i decennier.

Möjliggöra anläggande av kommunalt vatten och avlopp.

Ta hänsyn till pågående grustäkt.

Samtliga tre parametrar är numera sedan länge överspelade, men fortfarande gäller samma detaljplan, som dessutom tillämpas minutiöst.

Planen påverkar nuvarande verksamhet så att befintliga hus har på sina tomter totalt byggförbud, inga till-/ eller utbyggnader kan godkännas. Dock hänvisar tjänstemän till att för den skull behov uppstår, kan Attefallsbyggnader uppföras på prickmark. 

Situationen, ska påpekas, kan inte ändras på tjänstemannanivå, utan här krävs politiska beslut. Ett sådant engagemang lyser dock med sin frånvaro.

Grannkommunen Tierp har politiskt beslutat att 20 procent av byggyta kan placeras på ”prickmark”, dock max 15 kvm, samt att om en planbestämmelse förlorat sitt syfte kan större avvikelse godkännas, till exempel prickmark mot gamla E4:an i Månkarbo (sök på lokal tolkning av PBL.pdf- Tierps kommun).

Utifall intentionen i rubricerad intervju ska realiseras, måste en översyn ske av gamla planbestämmelser, för att se om syftet fortfarande är gångbart.