Onsdag, 20 november, vilket också råkar vara Barnkonventionens födelsedag, planerar kommunstyrelsen att göra det tillåtet för vuxna att dricka alkohol i Ekonomikumparken, Observatorieparken samt Stadsträdgården. I Stadsträdgården ligger en av Uppsalas mest populära och centrala lekplatser. Förslaget är att det ska vara tillåtet att dricka runtom den.
I kommunens mål och budget anges att barnets bästa alltid ska sättas i främsta rummet. Det här är tyvärr en rutin som inte är fullt ut inarbetad i alla relevanta ärenden.
Barnombudet har tidigare uppmanat kommunledningskontoret att göra en bedömning av barnets bästa i just denna fråga. Att göra en bedömning av barnets bästa innebär att man tar hänsyn till barnets uppfattning, relevant forskning och erfarenhet och barnets behov. Utifrån detta ska man sedan anstränga sig för att göra det som är allra bäst för barn. Detta är något som kommunstyrelsen inte verkar ha tagit fasta på i ärendet.
En förändring av ordningsföreskrifterna som gör det tillåtet att dricka alkohol i familjebetonade parker kommer med allra största sannolikhet att leda till negativa konsekvenser för många barn och ungdomar. En ökad möjlighet till alkoholkonsumtion i offentliga miljöer kan leda till ökade alkoholrelaterade problem, allt från ordningsstörningar, som polisen har påpekat, till att barns trygghet påverkas påtagligt negativt av att personer runt om dem har även en låg grad av berusning, framförallt om det är barnets trygga vuxen.
Ungefär vart femte barn i Sverige lever i en familj med en vuxen som har missbruksproblematik. Beslutet kan också göra det lättare för ungdomar att använda alkohol.
Är det till barnets bästa att omges av berusade vuxna?
I beslutsunderlaget till förslaget syns inga spår av att ha beaktat de inskickade remissvaren.
Barnombudet uppmanar kommunstyrelsen att agera utifrån sina egna mål. Kommunstyrelsen ska på allvar väga in den kritik, från flera olika parter, som med rätta riktats mot förslaget. Barnombudet vill nu, innan beslut om förändring tas, se att kommunstyrelsen gör en barnkonsekvensanalys.