Fri skola, inte friskola

Låt kommunerna själva bestämma huruvida extern utförare ska bedriva skolverksamhet. Det menar Harald Nordlund i en replik på ett insändarsvar av Christoffer Hökmark Friskolornas riksförbund den 10 januari.

Från UNT den 10 januari.

Från UNT den 10 januari.

Foto: Upsala Nya Tidning

Insändare2024-01-27 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som svar på insändare, av Rolf Wendle, 31/12 skrev Christoffer Hökmark på Friskolornas riksförbund bland annat att det vore oklokt att förbjuda skolkoncerner och att avskaffa friskolesystemet. Rolf Wendle gav i sin insändare uttryck för den motsatta åsikten.Endast icke vinstdrivande friskolor borde få förekomma. Ingen berörde emellertid det märkliga i att vi har två olika skolsystem.

Ansvaret för driften av landets skolor åvilar kommunerna. Staten har, genom, i första hand, Skollagen ett omfattande ansvar för styrningen, till exempel, vad avser jämlikhet över landet. Vid sidan av har vi i Sverige ett annat system, friskolesystemet. Det innebär att en enskild, en förening, ett företag har rätt att starta en skola och få ersättning av kommunen om staten godkänt skolan. Detta även om kommunen inte efterfrågat verksamheten i fråga, alltså en inskränkning av kommunernas ansvar för skolverksamheten. Systemet måste anses som märkligt. Kommunerna har ansvaret, men ändå inte helt.

I kommunernas skolansvar borde ligga rätten att avstå från externa utförare av skoltjänster, men också rätten att upphandla sådana. Finner kommunen skäl att köpa skolverksamhet av, till exempel, en ideell organisation, och som man finner tillför något nytt i det totala skolutbudet , måste det vara ett självständigt beslut av kommunen. Detta synsätt avviker kraftigt från nuvarande.

Låt kommunerna själva bestämma huruvida extern utförare ska bedriva skolverksamhet, och i så fall även vem, som ska göra det. Det kan inte anses rimligt att skolor etableras, med möjligheten att skapa vinst, som drivkraft.