Svar till Harald Nordlund 8/12 om förväntansdokument i grundskolan
Harald Nordlund har tyvärr missuppfattat syftet med utbildningsnämndens beslut om förväntansdokument. Låt mig förklara.
Studiero, tillitsfulla relationer mellan lärare och elever samt fungerande samspel med elevernas vårdnadshavare är viktigt för att elever ska lyckas så bra som möjligt och nå goda skolresultat.
I många skolor är studieron inte tillräckligt god. Det finns samtidigt gott om signaler om att rektorer och lärare känner en allt större press från föräldrar som vill påverka undervisning och betyg eller ställer orimliga krav på skolan. Föräldrar kan också uppleva att de inte får vara delaktiga i sina barns skolgång eller att skolan inte ger rätt stöd. När det finns oklarheter kring rollfördelning och ansvar skapas en otydlighet och frustration som inte gynnar någon. Särskilt inte eleverna.
Utbildningsnämndens beslut innebär att det på varje kommunal grundskola ska tydliggöras vilka förväntningar föräldrar, elever och skola kan ha på varandra och vem som ansvarar för vad. Det måste vara tydligt att i klassrummen är det lärare som fattar beslut om undervisningen. Men det måste också vara klart att jag som förälder kan förvänta mig information om mitt barn. Som elev ska jag veta vad som förväntas av mig.
Förväntansdokumentet är en del i arbetet för förbättrade relationer mellan hem och skola, att stärka lärare och att öka studiero, trygghet och studieresultat.
Vi har inte fattat beslut om ett dokument som ska sitta i en bortglömt i en pärm på utbildningsförvaltningen. Det kan jag lova.