Förtroendet för styrningen av Ackis är förbrukat

Att sjuksköterskor väljer bort Ackis som arbetsgivare är regionstyrets hela ansvar, skriver Christer Tengvar, tidigare överläkare vid Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Axel Hilleskog

Insändare2023-03-22 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Akademiska sjukhuset har sedan 2015 förlorat 758 sjuksköterskor (UNT 17/3). Största tappet har varit under de senaste två åren. Arbetssituationen har varit ohållbar under lång tid menar en sjuksköterska som valt att lämna Akademiska för privat arbetsgivare. Vid det här laget väl kända argument. Politiken drar sig inte för att missbruka vårdens ofta starka solidaritet med patienter och kollegor. En medveten strategi som för tankarna till en förlegad syn på sköterskearbetet som ett ”kall”. Enbart under 2022 har mer än 300 (!) sjuksköterskor valt att lämna sjukhuset. Sköterskor som ersätts av hyrpersonal ibland till dubbel kostnad.

Sparbeting riktade mot sjukhusets vårdpersonal har varit Region Uppsalas mantra. Något som resulterar i att regionen uppfattas som en osäker och mindre attraktiv arbetsgivare. Tillfälliga utspel om riktade sköterskesatsningar har inte på något avgörande sätt ändrat på detta. Akademiska sjukhusets HR-chef menar att svårigheterna att attrahera framför allt sjuksköterskor är nationellt styrd. Landets 21 regioner är som bekant självstyrande och därför är det endast Region Uppsala och ingen annan som bär ansvaret för situationen på Akademiska. Att sjuksköterskor väljer bort Ackis som arbetsgivare är regionstyrets hela ansvar. Ett ansvar man inte kan avsäga sig. 

Region Uppsala har själv banat väg för den privata marknad med bland annat bemanningsföretag som idag åderlåter länets offentliga vård på utbildad vårdpersonal och skatteintäkter. Något som man inte låtsas om. Bra naturligtvis för den enskilde som kan välja arbetsgivare men inte för den offentliga vården där regionens svårast sjuka skall beredas plats och vårdas. Dessutom mycket dyrt.

Vi är många som under år har argumenterat och varnat för den situation som nu är ett faktum. Vad händer när tålamodet och solidariteten också tryter hos sjukhusets läkarkår. Vad är det som gör att Region Uppsala inte klarar att värna ekonomin och samtidigt långsiktigt bygga förtroende hos vårdpersonalen när det gäller hållbara arbetsförhållanden. 

Bemanningssvårigheterna på Akademiska sjukhuset är politiskt självförvållade. Inget annat än politiskt självskadebeteende. Frågan som regionstyret måste svara på är hur förtroendet hos bland annat sköterskegruppen skall (åter)vinnas. För det är just förtroende och tillit som det idag i grunden handlar om. Svaret kommer att ge vägledning i vad som måste rättas till.