Fortfarande fritt att välja assistent

De brukare som idag har personlig assistans genom Uppsala kommun kan inte räkna med att fortsättningsvis kunna behålla sina assistenter, skriver Örjan Florén. (Bilden är tagen på en annan ort).

De brukare som idag har personlig assistans genom Uppsala kommun kan inte räkna med att fortsättningsvis kunna behålla sina assistenter, skriver Örjan Florén. (Bilden är tagen på en annan ort).

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-11-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när Uppsala kommun står i begrepp att totalprivatisera den personliga assistansen kan det först konstateras att detta med valfrihet har omdefinierats i Uppsala kommun och heter numer: Du får själv välja din utförare, bara du inte väljer en sådan i offentlig regi.

Mer allvarligt så betyder denna förändring sämre lön och anställningsvillkor för de personliga assistenter som nu inte längre erbjuds sådan tjänst inom Uppsala kommun, utan tvingas över i en privat anställning om de vill fortsätta inom yrket. Det betyder också att de brukare som idag har sin assistans genom kommunen, i en framtid inte kan räkna med att fortsättningsvis kunna behålla sina assistenter, trots att de haft dessa och trivts med dem under lång tid.

När LSS-reformen infördes 1994 innebar det, att de som fick rätt till en personlig assistans också fick en suverän rätt att själva välja den anordnare och de assistenter som skulle utföra denna. Denna rätt finns alltjämt och är nog så viktig, då assistansen ofta innebär arbete i nära och intima situationer.

Ett fritt val efter Uppsalamodellen, betyder inte att man som brukare är hänvisad till de utförare kommunen tecknar avtal med, utan man har alltså rätt att själv välja den anordnare man vill ha.

Det viktiga är att utföraren är godkänd av Socialstyrelsen/IVO för att anordna och administrera en personlig assistans. Något som ger brukare och anställda en trygghet och garanterar en kontinuitet.

Där finns såväl mycket stora företag som levererar den vinst de gör på din personliga assistans till sina aktieägare, samt mindre kooperativ utan allt vinstintresse, där varje erhållen krona gå till den personliga assistansen och utbildning av de anställda assistenterna.

Det valet är verkligen ett fritt val!